РСФФ – ЗЛАТНИ КЛИП ФИЛМУ „ЛИХВАР“

Доделом награда најбољим дебитантским остварењима свечано је затворен IV „Равно Село Филм Фестивал“. Златни клип за најбољи филм по избору стручног жирија и награда у износу од 1.500 евра, добио је филм “Лихвар” редитеља Немање Ћеранића.

Златни клип за најбољег редитеља дебитанта фестивала по избору стручног жирија освојила је мађарска редитељка Лили Хорват за филм „Припрема за заједнички живот на неодређено време“, уз новчану награду у износу од 1.000 евра.

Златни клип за најбољи дебитантски филм по избору публике и награда у износу од 500 евра, по избору жирија у саставу Маја Мараш, председница Организационог одбора Равног Села, Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас, и Марија Богнар, библиотекарка, припала је филму „Једини излаз“.

Златни клип за најбољи документарни филм и награда од 500 евра, одлуком професора Дејана Петровић, припала је Маји Новаковић за филм „А сад се спушта вече“, док је специјалну награду у категорији „Кратких 100 минута“ добио пољски филм „Tell me more“ Мартине Песико. Плакета Први метар за најбољи омладински филм и награда у износу од 300 евра Невена Матовић доделила је филму „Све је добро“ Ружице Ање Тадић. У студентској категорији додељено је и Специјално признање филму „Тишина“ Батухана Ибрахима. Специјално признање за ђачки филм снимљен у Равном Селу и позив да буду гости V јубиларног издања фестивала, доделила је председница жирија Маја Мараш и то Дуњи Лукић, Емилији Бојковић и Михајлу Николићу за филм „Нада“.

Оснивач фестивала Лазар Ристовски истакао је да су утисци и ове године само позитивни, те поновио да почиње зидање Дома културе у Равном Селу, због чега је, између осталог, овај фестивал и основан пре пет година. „Успели смо да дођемо до тога да започнемо изградњу Дома културе који је изгорео, а за ово време је фестивал растао, много је нових филмова, програма, све је више публике, сваке ноћи дође 2.000 људи да гледа филмове и то нам даје оправдање за све што радимо. Када говоримо о децентрализацији културе, мислим да овим показујемо да је то могуће“, нагласио је Ристовски. Овогодишње филмове оценио је као изузетне, те истакао да је одушевљен онима који су приказани у новој категорији „Кратки документарни филм“.

Извор: Општина Врбас