“DAN SRBIJE” U MAĐARSKOM GRADU MORAHALOMU: GRAD ZRENJANIN NA CEREMONIJI PRIMOPREDAJE “KLJUČA BALKANA” SUBOTICI

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura danas je, u Srpskom kulturnom centru “Kolo” u mađarskom gradu Morahalomu, prisustvovao ceremoniji primopredaje “Ključa Balkana” Subotici, čime će taj grad na krajnjem severu naše zemlje u narednih godinu dana biti svojevrstan domaćin i naslednik u organizovanju različitih programa u “Kolu”. Nosilac “Ključa Balkana”, kako navode domaćini iz Morahaloma, jača odnos među našim narodima, predstavljajući svoje kulturne, ekonomske, društvene i verske vrednossti u tom gradu, u trajanju od jedne godine. Prvi nosilac “Ključa Balkana” bio je Zrenjanin, koji je to priznanje, zbog epidemije izazvane koronavirusom, nosio dve godine. 

Osim što je poznat kao banja i izletište u blizini mađarsko-srpske granice, u koje rado dolaze i brojni turisti iz naše zemlje, grad Morahalom je posvećeni pristalica pograničnog suživota i dobrosusedskih odnosa, i od 2019. godine obeležava 8. jul kao “Dan Srbije”. Dodeljivanjem prelaznog ključa i obezbeđivanjem mogućnosti za predstavljanje u regionu Homokhat, Morahalom svake godine želi da podrži jedan grad iz Srbije.

Gradonačelnik Simo Salapura vratio je “Ključ Balkana” gradonačelniku Morahaloma Zoltanu Nogradiju, a on ga je potom predao gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću i predsedniku Skupštine tog grada Balintu Pastoru.  

Obraćajući se tim povodom domaćinima i gostima, gradonačelnik Zrenjanina podsetio je na današnji datum 2019. godine, kada je svečano otvoren Srpski kulturni centar “Kolo”, a priznanje “Ključ Balkana” uručeno njegovom prethodniku na mestu gradonačelnika, Čedomiru Janjiću, danas takođe prisutnom u Morahalomu.
“Ovaj centar zamišljen je kao novi most saradnje između dve države i naroda i ustanova za negovanje i jačanje kulturnih vrednosti, međunacionalne tolerancije, društvenih, obrazovnih i verskih veza. Verujem da tu misiju, uprkos svim problemima izazvanim pandemijom, obavlja na najbolji način i da će to činiti u još većoj meri i ubuduće. Premijerka Srbije izjavila je pre nekoliko dana da su bilateralni odnosi između naših država najbolji u istoriji. Nadam se da doprinos tome daje i Grad Zrenjanin, kroz programe koje je ovde organizovao, ali i kroz druge aktivnosti i stalnu saradnju s našim mađarskim prijateljima i partnerima”, rekao je Salapura i naveo da pripadnici mađarskog naroda aktivno učestvuju u svim oblastima života Grada Zrenjanina.

“Mađarski jezik jedan je od četiri jezika koji su u zvaničnoj upotrebi u gradu Zrenjaninu, a u nekoliko naših naselja pripadnici mađarskog naroda čine značajan deo populacije. Takođe, jedan od prvih bratskih gradova grada Zrenjanina jeste Bekeščaba, s kojim saradnja datira još od 1966. godine, a prijateljske odnose negujemo i sa gradom Đula. Kao našeg prijatelja sada sigurno doživljavamo i Morahalom, na čemu zahvaljujem našim ljubaznim domaćinima, ali i našem sugrađaninu i saradniku Aleksandru Farkašu, koji već godinama gradi mostove prijateljstva i širi puteve međusobne saradnje”, ukazao je gradonačelnik Zrenjanina na današnjoj svečanosti u Morahalomu. 

Poručio je još da je Grad Zrenjanin bio počastvovan što je prvi poneo “Ključ Balkana” i poželeo prijateljima iz Subotice da nastave gde je naš grad stao, da kroz nove programe i dešavanja u Srpskom kulturnom centru “Kolo” dalje neguju i jačaju kulturne vrednosti i toleranciju s obe strane granice. Pomenuo je i nove investicije u našoj zemlji, s posebnim osvrtom na predstojeći početak gradnje autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. 

“On za nas ima izuzetan značaj, između ostalog i što će još više približiti Zrenjanin najvećim gradovima u Srbiji, ali i Evropskoj uniji i Mađarskoj, kao prvom susedu na tom putu. Na istom tom putu je i grad Morahalom i ja vam se još jednom zahvaljujem na uspostavljenoj saradnji, sa željom da se što češće viđamo i u narednom periodu”, poručio je Simo Salapura domaćinima. 

“Dan Srbije” počeo je bogosluženjem u pravoslavnoj kapeli “Živonosni istočnik”, a nastavljen je kulturno-umetničkim programom u izvođenju Subotičke filharmonije. Osim čelnika Morahaloma, Zrenjanina i Subotice, današnjoj svečanosti prisustvovali su i Aleksandar Farkaš, ataše u ambasadi Republike Srbije u Mađarskoj i Pal Nemeš, poverenik Vlade Republike Mađarske. Ispred Grada Zrenjanina prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnica gradonačelnika Jelena Travar Miljević i zamenik načelnice Gradske uprave Miloš Korolija. 

Izvor: Grad Zrenjanin