TINEJDŽER IZ PANČEVA MARKO MILANOVIĆ NAJMLAĐI FIDE MAJSTOR U SRBIJI

Mladi pančevački šahista Marko Milanović posatao je FIDE majstor, najmlađi u Srbiji, navodi 013info.

Naime, vrhovna svetska šahovska organizacija FIDE ovoga meseca obračunala je rezultate mladog Pančevca i konstatovala da je prevazišao 2.300 FIDE standard poena, čime je Marko stekao titulu FIDE majstora šaha.

Završne rejting poene za doživotnu međunarodnu titulu FIDE majstora šaha sa samo 13 godina Marko osvaja ove godine kada kao najmlađi takmičar učestvuje na međunarodnom intermajstorskom turniru povodom 100 godina šaha na ovim prostorima, gde u konkurenciji velemajstora i intermajstora iz više zemalja biva neporažen.

U dosadašnjoj karijeri Marko je osvojio više od 350 pehara i medalja, više od 10 puta učestvovao je na zvaničnim Evropskim i Svetskim šampionatima, podelio je drugo mesto na zvaničnom Evropskom šampionatu, na Svetskom šampionatu je plasiran iznad evropskog prvaka, dvostruki je pobednik Sportskih igara mladih u celom regionu, itd.

Titula FIDE majstora šaha je kruna dosadašnjih rezultata i rekorda koje je Marko postavljao od najranijeg detinjstva.

Sa samo šest godina života, 2014. godine, postao je najmlađi nosilac druge seniorske šahovske kategorije u Srbiji. Naredne 2015. godine, sa samo sedam godina, Marko je po prvi put postao prvak Srbije u standardnom šahu, a odmah zatim učestvovao je i na Evropskom i na Svetskom šampionatu gde je bio jedan od najboljih u svom godištu.

Po povratku, sa još uvek sedam godina, ubedljivo osvaja najvišu, prvu seniorsku šahovsku kategoriju, takođe najmlađi u Srbiji.

Samo godinu kasnije Marko postavlja još jedan rekord, sa osam godina postaje najmlađi trostruki šampion Srbije, u svim šahovskim disciplinama koje postoje: standardnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu.

Sa samo 10 godina Marko ruši sve svoje rekorde i 2018. godine jedini ikada u Srbiji postaje petostruki prvak države, u svim proširenim šahovskim disciplinama: standardnom, ubrzanom i brzopoteznom šahu, istovremeno i u rešavanju šahovskih problema, a iste godine je pobednik i Školskog prvenstva Srbije.

Tada se okreće seniorskim takmičenjima koje već sa 12 godina kruniše na najbolji način: 2020. ekipno sa svojim klubom „Svetozar Gligorić Gliga“ iz našega grada Marko ostvaruje svih, do tada nezabeleženih 11 pobeda iz 11 mečeva i plasira se u najviši seniorski rang takmičenja – Prvu ligu Srbije.

Izvor: 013info