ОТВОРЕНА „ШТРАПАРИЈАДА“ – ТАКМИЧЕЊЕ РАДНИХ КОЊА У ЧЕСТЕРЕГУ

На стадиону Фудбалског клуба ,,Напредак“ у Честерегу, у општини Житиште, покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић,  отворио је четврту по реду манифестацију „Штрапаријада“, такмичење радних коња.

Секретар Иванишевић је истакао да манифестације на локалу умногоме утичу на очување културног и историјског наслеђа, те особености народа који насељавају ово подручје, стога је веома важно да се одржавају и окупљају локални живаљ и притом генеришу посете како домаћих, тако и страних туриста.

,,Манифестације попут данашње јесу и паралеле и судари, те осликавају праву Војводину, њену различитост и све оно што чини традицију. Ова манифестација оживљава рурални туризам и подсећа на то одакле су људи дошли, људи  који желе да сачувају своје особености“, рекао је Иванишевић, додавши да су манифестације, које Секретаријат подржава, свакако и привредна активност.

Штрапање, односно штрапаријада, је такмичење радних коња у вучи трупаца. Село Честерег, у општини Житиште, једино је равничарско место у ком се ово такмичење одржава.

Манифестација је употпуњена богатим културно-уметничким програмом.