САБОР ФРУЛАША У ИЂОШУ ОКУПИО ДВАДЕСЕТАК ВИРТУОЗА

На 25. Сабору фрулаша „Шкрипи ђерам“, одржаном у Иђошу, у изворном и естрадном свирању, надметало се двадесетак уметника и уметница из из Новог Сада, Суботице, Београда, Ваљева, Зрењанина, Старчева, Ботоша, Кикинде Иђоша и других места. Најбољи виртуози на фрули изборили су наступ на републичком такмичењу у Прислоници код Чачка. Рајко Николић, председник Организационог одбора, подсетио је да први Сабор фрулаша у Иђошу е одржан 1995. године, са жељом да се од заборава сачува традиционално стваралаштво са простора Војводине:

-Због короне, лане нисмо били у могучности да организујемо Сабор фрулаша “Шкрипи ђерам“, а овај јубиларни одржан је на радост учесника, жирија и публике. Традиционалну манифестацију организује Културно просветно друштво „Миливој Оморац“ из Иђоша- навео је Николић. Подршку музичкој манифестацији са четврт века дугом традицијом, пружила је локална самоуправа. Учеснике и домаћине поздтравили су Никола Лукач, градоначелник Кикинде и његови сарадници:

-Било је право задовољство да чујемо и видимо ове виртуозе. По троје најбољих у обе конкуренције, опробаће се ускоро у Прислоници код Чачка, Огромну захвалност дугујемо организаторима Сабора фрулаша “Шкрипи ђерам”. Пуних 25 година истрајавају у овој лепој музичкој причи. Град Кикинда и МЗ Иђош увек ће подржавати ову манифестацију и имати разумевања за Сабор фрулаша- подвукао је Лукач. Публика је аплаузима наградила све учеснике, а нарочито Катарину Мазић (15) из Буковца код Новог Сада и њену годину дана старију земљакињу Милицу Дмитровић. Ни овога пута, није изостао наступ најстаријег фрулаша. То је Мирослав Весовић из Лештана код Београда, који је досад направио више од 4.500 фрула.

Извор: Град Кикинда