КЕЛТСКО СЕЛО – НОВА АТРАКЦИЈА У СРЕМУ

Тематски музеј на отвореном Келтско село посетили смо другог викенда јула и уједно другог викенда након отварања. Комплекс се налази на уласку у Инђију из смера Новог Сада, преко пута базена, непосредно уз спортску салу и мали зоо-врт, свега 100–200 метара од пута.

До краја јула, улаз ће бити слободан викендом од 9.00 до 21.00 сат. Радним даном ће примати организоване групе уз претходну најаву. Цена карте од августа за одрасле биће 200 а за децу до 14 година 100 динара. Током дана су организоване бројне радионице, а више детаља може се нађи на интернету. Сем сувенирнице и билетарнице, имамо и светилиште, фонтану, две музејске куће, летњиковце за седење и радионице, тобоган, те ресторан над језером који нуди напитке, али и сендвиче, пице, или пак понешто слатко што по жељи доносе из оближњег ресторана у Инђији. Овде родитељи могу да чекају малишане са неке од бројних радионица.

Помислили смо да је Келтско село само још једна туристичка атракција, али смо од водича Драгане Мрмош сазнали да су Келти заправо боравили на овим просторима, те да је ово јединствен тематски музеј на нешто више од једног хектара. У музеју је изложена одећа Келта, новчићи, керамика, оруђе, накит и боје за фарбање тканина. У суседној кући је и поставка припреме хране и печења хлеба чудесног племена Скордисци. Препоручујемо да чујете о њиховом животу, сеобама, да се фотографишете са штитом и мачем и уживате на несвакидашњем месту, што се такође може искомбиновати и са уживањем на инђијском базену.

Текст и фото: В. Раонић;