ОД СРЕМАЧКЕ ЖЕТВЕ ДО БЕОГРАДСКЕ КАЛДРМЕ

Манифестација “Жетва – без жита нема живота”, у организацији Удружења жена “Краљевчанке” и Месне заједнице Краљевци, окупила је протеклог викенда по шести пут у овом румском насељу бројна удружења жена, међу којима и удружења жена са територије наше општине.

У центру Краљеваца били су постављени штандови на којима су своје рукотворине изложиле и чланице УЖ “Шимановчанке”, УЖ “Мајка Ангелина” из Купинова и УЖ “Сремица” из Пећинаца. Поред традиционалног ручног рада који је обогатио сваки штанд, сва удружења су учествовала и у такмичарском делу манифестације током којег су се бирала најлепша слатка и слана штрудла, најлепши хлеб из фуруне, најлепши штанд, најлепши ручни рад и најлепши шешир. 

Пећиначка удружења освојила су по друго место и то: УЖ “Сремица” за најлепши хлеб из фуруне, УЖ “Мајка Ангелина” за најлепшу слатку штрудлу, а УЖ “Шимановчанке” за најлепшу слану штрудлу. Како нам је рекла Душица Милошевић председница Шимановчанки, поред ових награда, шимановачко удружење је освојило и прво место за најлепши шешир.

Недељу дана раније, у београдској Скадарлији, на манифестацији у организацији Туристичке организације Београда, шимановачко удружење жена учествовало је на још једној манифестацији, која је окупила бројне уметнике, али и удружења жена из Срема, Баната и Бачке која су својеврсни амбасадори мултикултуралности Војводине и која од најранијих времена чувају обичаје својих народа од заборава. Шимановчанке су се представиле са својим ручно израђеним шеширима, али и сремачким слатким и сланим ђаконијама.

Извор: Општина Пећинци