КОВИНСКИ ЛЕТОПИС ЛУЦИЈА БОГДАНОВА У РУКАМА ЧИТАЛАЦА

У испуњеном дивном амбијенту галерије Центра за културу синоћ је Ковинцима и гостима – пријатељима града и општине, представљена књига „Ковински летопис“, аутора Луцијана Богданова, пет година пошто нас је напустио у лето 2016. године. Догађај је уприличен на Дан ковинских Румуна, 20. јул, који је сам аутор веома поштовао и организовао годинама, у сарадњи са румунском заједницом и храмом Румунске православне цркве у Ковину.
Посета промоцији и интересовање за ову јединствену збирку забелешки и казивања показали су без остатка колико је Луци значио Ковину и обрнуто, и колико дубок траг присности и љубави је он сам утиснуо у сваку пору друштвеног живота и хронике локалне заједнице. Поштовани ковински новинар редакције Радио Ковина и „Ковинских новина“, преводилац и судски тумач за румунски језик, дугогодишњи дописник панчевачке „Либертатее“, Радио Новог Сада, румунског радија Решице, али и члан прве поставе „Ковинских бећара“, део аматерског позоришта, кино-фото клуба „Вељко Влаховић“, радио аматер, велики хуманиста и члан Црвеног крста Ковин и Добровољног ватрогасног друштва, Луцијан Богданов окупио је управо суграђане и пријатеље из свих побројаних организација – и више од тога. Било је то књижевно-музичко вече испуњено емоцијама за сваку изговорену реч и сећање.
Књига „Ковински летопис“ у издању Центра за културу Ковин заправо је збир текстова ауторске емисије „Радио летопис“, која је емитована на програму Радио Ковина сваког дана у години, непрекидно од 1983. до гашења локалне радио станице2009. године и својеврсна је ризница података о Ковину и Ковинцима, њиховим обичајима, дружењима, иницијативама, о суживоту свих нација са наглашеном лепотом управо те различитости. Цртице из Радио Летописа преточене су биле у „Вежбе идентитета“ и „Светлопис“ у Ковинским новинама, а после у „Ковинологију“ Ковин Експреса (нити једна од побројаних локалних новина више не постоји).

О самом издању и прикупљању грађе за летопис говорио је директор издавача, Миливој Грчић. Он се захвалио професору историје Милошу Савићу на обављеном послу и преданом раду у улози приређивача, затим Филипу Ђурићу на урађеном прелому за штампу, штампарији „Саграф“, уреднику програма у Центру за културу Жељку Марковићу на издвојеним и прегледаним садржајима из Луцијевог рачунара, као и свим колегама из редакције и другим Луцијевим пријатељима који су помогли у обликовању збирке. Посебну захвалност на присутву Грчић је упутио члановима породице – сину Данијелу Богданову, сестри Марији Лемлајн и супрузи Беби Милошевић, председнику Заједнице Румуна Данијелу Магду, народној посланици из Ковина Виолети Оцокољић, новинарима „Либертатее“ Валентину Мику и сарадницима, као и свим Ковинцима који су у неком тренутку радили или пријатељевали са Луцијем.

Током промоције, први одломак из књиге публици је говорила на румунском језику Лилиана Фирдеа, председница ковинског Удружења Румуна „Лумина“ и то белешке које стоје уз датум 20. јул – ковински православним црквама и празнику Румунске цркве (Светом Илији, којег вернци ове цркве обележавају 20. јула).

Кроз програм посвећен аутору и Летопису присутне је водила Наташа Маодуш, својевремено уредник радијског програма у Информативном центру Ковин, Луцијева колегиница и пре свега пријатељ ковинске легенде великог срца. Прочитано је неколико одломака из књиге, уз музику „Ковинских бећара“ чији је он био члан и део прве поставе обновљеног тамбурашког оркестра 70-тих година прошлог века.

Промоцију је пратила екипа дописништва РТС-а из Панчева за емисију „Ово је Србија“, затим новинари листа „Либертатеа“ који се штампа на румунском језику и чији је дугогодишњи дописник, касније и члан УО био управо Луцијан Богданов, као и новинар ковинског радија БУС, Обрад – Браца Михаиловић, који је прва новинарска знања добио управо у редакцији некадашњег Радио Ковина, уз „чика Луција“ и старије колеге.

Како је између осталог синоћ речено: „Вечерас нас је окупио завичајни новинар, наш свевремени Луци – пријатељ, друг, господин. Крајем августа навршиће се пет година како није са нама телесно, али духом – остао је овде свакога дана и датума, јер је управо он бележио све важне тренутке живота у нашој малој заједници.“

Извор: Општина Ковин