ЈЕДАН ДАН У ЧЕРЕВИЋУ

Посетили смо Черевић, насеље на обали Дунава, подно Фрушке горе, у општини Беочин. У овом виноградарском и воћарском крају се одувек водио и помало градски живот, а својевремено је дао пуно познатих личности. Слови за „Господско село”, како га у наслову своје књиге назива Богдан Ј. Петровић.

Међу знаменитим Черевићанима су сликар Миленко Шербан и вајар Јован Солдатовић, афирмисани уметници савременог ликовног стваралаштва, као и Јован Миленко Грчић, српски песник и доктор медицине. Дела ових уметника, међу другим експонатима, красе надалеко познат Завичајни музеј који постоји још од 1980. године. У овом нашем доласку музеј на који су житељи веома поносни није радио, тако да нам је то остала жеља за неки следећи долазак.

Српска православна црква посвећена је Светом Сави, подигнута 1744. године и има статус споменика културе од великог значаја. Степеницама поред цркве стиже се на видиковац са кога се пружа прелеп поглед на цело село и Дунав. Одатле се види и Римокатоличка црква Св. Јосипа, барокна грађевина са високим звоником, такође споменик културе. Ваше је само да дођете у село, а даље ће вас пролазници радо упутити.

Протеклог викенда на пијаци је одржан „Черевићвил“, догађај који је трећи пут организвало Удружење „Омладина Черевића“. То нам је послужило као добар повод да посетимо место кроз које смо досад само пролазили. Ова занатска пијаца је планирана за суботу 17. јул од 19 до 23 часа, да локални произвођачи деликатеса, винари, пивари, произвођачи ракије и уметници заједно излажу своје производе.

Време је било променљиво и облачно али ми смо осетили све чари овог веселог дружења. Пробали смо козји сир са разним додацима, као и питу са сиром. Необичне куглице прављене од пуњења за кобасице. Шашљик, који се прави од разних врста меса и пече као ражњић, у благој или љутој варијанти. Димљени шаран, пецива, колачи. „Бирче” занатско пиво које се прави у малој пивари недалеко од пијаце. Рекли су нам да их вреди једном посетити, као и винарију „Веркат“ преко пута.

У понуди су занатски производи, рукотворине, корпе од прућа, сувенири, цвеће, помаде. Поред „Омладине Черевића“ у селу постоји удружење жена, шаховски клуб, и хор „Јован Грчић Миленко”. Овога пута ноћни базар је прекинут због невремена и музички програм се није могао одвијати по плану, али ми смо доживели довољно да пожелимо да опет дођемо. Да разгледамо Завичајни музеј, винарије и пивару. Поглед са видиковца увек вреди поновити, обала Дунава и сусретљиви људи, све су ово разлози за нову посету.

Текст и фотографије: Ивана В.