ГРАД КИКИНДА И ДРЖАВА ИЗДВОЈИЛИ 5,7 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА МЕРЕ АКТИВНЕ ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА

До 30. јула отворен је позив за јавне радове на који могу да се јаве особе са инвалидитетом, док је конкурс за стручну праксу отворен до утрошка срестава. Оба конкурса данас су отворена, а финансијска средства обезбедила је и локална самоуправа. То је потврдила Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника:

– Опредељено је нешто више од 5,7 милиона динара. Три милиона динара је из градског буџета, а остатак средстава обезбедило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Циљ ових мера јесте да се повећа запосленост, али и да се категоријама која теже долазе до посла, омогући да и они буду радно ангажовани- подвукла је Јакшић Киурски и наставила:

-За финансирање јавних радова утрошиће се 3,5 милиона динара, а 2,2 милиона за стручну праксу. Предвиђено је да 23 незапослене особе са инвалидитетом на евиденцији НСЗ буду радно ангажоване, док ће седморо младих лица одрадити стручну праксу, у јавном или приватном сектору. Према евиденицији Филијале НСЗ, током јуна је регистровано 7.200 незапослених лица, од којих су 3.300 са подручја града Кикинде. Локални акциони план запошљавања ми смо донели током априла и усагласили са националним за период 2021-2023. године, као и са Стратегијом запошљавања у Републици Србији. Два кровна планска документа дефинишу опсег мера и програма за које локалне самоуправе могу да се определе- навела је заменица градоначелника. Јелена Митровић, директорица кикиндске Филијале НСЗ, прецизирала је да заинтересовани послодавци могу да конкуришу за најмање три инвалидна лица, а јавни рад може да траје, најдуже до четири месеца. Они добијају новчану надокнаду од 22.000 динара, а послодавац који их ангажује има право да добије по 2.000 динара у случају да има трошкове током извођења јавних радова:

– Што се тиче стручне праксе, основни услов је да су лица на евиденцији НСЗ и да су незаполени. Предвидели смо да стручном праксом буде обухваћено седам лица са високом стручном спремом која немају радног искуства. Ако се не јави довољан број, спремни смо да ангажујемо лица са нижом стручном спремом. Планирано је да високошколци добијају по 25.000 динара, а максимално могу да буду ангажовани годину дана. Средњкошколце следује 20.000 динара ( до пола године), а оне са вишом стручном спремом 22.000 динара (до девет месеци)- рекла је Митровић.

Извор: Град Кикинда