ОТВОРЕНИ ЛОВРАНСКИ „ДАНИ ПОЗОРИШТА И КУЛТУРЕ“

На летњој позорници Дома културе у Ловри, у недељу, 25. јула почео је тродневни летњи фестивал „Дани позоришта и културе“, у организацији Српског позоришта у Мађарској и Културног и медијског центра “Српски венац”.

Фестивал су отворили Зорица Јурковић Ембер, директор “Српског венца” и Милан Рус, директор Српског позоришта у Мађарској. Овим поводом уприличене су и две изложбе: поставка СПМ-а, под називом “Били су нам гости у Ловри” и изложба “Српског венца” под називом “Стара Ловра”.

Фестивал је отворила представа Мирка Митра Кркељића “Ловранска бучура”, рађена по идеји Душана Которчевића, чију режију потписују Кркељић и Зорица Јурковић Ембер. Преко 200 Ловрана и гостију из Будимпеште и околине, веселом причом, песмом и игром, забављали су глумци Српског позоришта и Мађарској: Зорица Јурковић Ембер, Катица Шокац, Тибор Ембер, Бранимир Ђорђев, Мирко Митар Кркељић, Богдан Сабо, Тибор Прагаи, гост из Новог Сада Ратко Краљевић, Бранко Унгиновић, члан сенћанског позоришта “Мирослав Антић”. Били су ту и млади чланови: Лена Ембер, Биљана Сабо, Дејан Дујмов и Душан Которчевић, затим Федра Алмошд, чланица Грчког народносног позоришта, као и чланови КУД-а “Табан” – Ана Штурц, Моника Патарчић и Илија Адамов, у пратњи оркестра Растка Гергева.

Друге вечери фестивала одржан је концерт тукуљског оркестра Золтана Марошија, са којим је Јосо Маториц изводио песме чији су аутори руководилац оркестра и Тамаш Еури. Нумере су инспирисане културом народности које живе у Мађарској.

Фестивал у Ловри затвориће комедија Позоришта “Тураи Ида”, “Лакеј Хиполит”.

Извор: снновине