„СИРМАИ КАРОЉ“ ОРГАНИЗОВАО ФЕСТИВАЛ „У ЧАСТ НОВОГ ХЛЕБА“

Културно просветно друштво „Сирмаи Карољ“ и ове године организовало је традиционални Фестивал „У част новог хлеба“. Ово је била прилика за још једну презентацију богатства мађарске културе и обичаја, уз посебан осврт на традиционалну храну која се спрема по рецептима и техникама сачуваним из давне прошлости.

У програму Фестивала, уз домаћине, наступали су хор Мађарског културног друштва „Непкер“ из Куле, хор Клуба за неговање традиција из Србобрана, Певачка група „Розмаринг“, бројни солисти и други. Важан део програма била је и поворка до Римокатоличке цркве где је одржана света миса и где је нови хлеб освећен. Свечаној церемонији и миси је присуствовао и представник ИО Мађарског националног савета, Давид Лошонц, као и свештеници из околних места. Присутне на Фестивалу поздравили су Карољ Валка, заменик председника општине Кула и председник ОО СВМ, и Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

Традиционална манифестација одржава се од 2005. године, а од 2019. године има и своју пратећу манифестацију, а то је Фестивал мађарске кухиње и традиције, који је одржан у парку у центру Врбаса. Било је постављено више штандова на којима су представљена традиционална јела и посластице, књиге, ручни радови и сувенири.

Извор: Општина Врбас