ВЛАДИКА ВАСИЛИЈЕ: БРАНКОВИЋИ СУ ОСВЕТИЛИ ОВО ПАРЧЕ СРПСКЕ И СРЕМСКЕ ЗЕМЉЕ

Сунцем окупаном реком Савом јуче је запловила 11. Регата Мајке Ангелине у Купинову. Молитву за мирну пловидбу служило је Његово преосвештенство епископ сремски Василије, који је Регату назвао чудесним и лепим подухватом у част светих Бранковића, чудесне породице која је, како је рекао, снагом свога духа и своје вере осветила ово парче српске и сремске земље.

Регаташе је на 25 километара дуго путовање по ободу Специјалног резервата природе Обедска бара испратило и општинско руководство на челу са председником Општине Пећинци Синишом Ђокићем који је учесницима регате пожелео добро дружење и безбедну пловидбу.

„Регатом Мајке Ангелине сваке године одајемо почаст српској деспотској породици Бранковић, која је овде у Купинову одржала српску државност у мрачним временима након пада Смедерева. Уједно, регата је добра прилика да се учесници упознају и да уживају беспрекорној природи Обедске баре и реке Саве“ – поручио је Ђокић.

Организатор Регате Мајке Ангелине је Туристичка организација општине Пећинци, под покровитељством пећиначке локалне самоуправе, а директорка пећиначке ТО Љубица Бошковић истакла је да је ово једина регата која плови 25 км, а да су јој старт и циљ у атару истог села.

„Регата стартује на 80. километру реке Саве, а пристаје на 55. километру. Ипак, захваљујући меандру који река Сава прави на овом делу свог тока, између старта и циља копненим путем има свега неколико километара. Љубитељи природе, љубитељи воде могу на овој регати да уживају у пловидби моћном, мирном, равничарском реком Савом и да упијају природне лепоте овог краја оличене у Специјалном резервату природе Обедска бара“ – изјавила је Бошковић и додала да је циљ регате у непосредној близини средњовековне тврђаве Купиник у којој су, након пада Смедерева, столовали деспотица Ангелина Бранковић, због своје доброте у народу запамћена као Мајка Ангелина, и њени синови Јован и Ђорђе, што Купиник чини последњом престоницом средњовековне српске државе.

У Купинику је столовао и из њега полазио у ратне походе легендарни српски деспот Вук Гргуревић Бранковић, у народу запамћен као Змај Огњени Вук. Овај српски јунак био је припадник витешког реда Змаја којем су у то време припадали бројни витезови хришћанске Европе.

На овогодишњој регати учествовало је преко 50 пловила, а учесници су дошли махом из Срема, али и из целе Србије. Да је Регата Мајке Ангелине једно велико дружење потврдио је и Жељко Стевановић који је учествовао на свих 11 досадашњих регата.

„На Регати Мајке Ангелине учествујем јер је заиста лепо дружење. Из године у годину окупља се све више учесника, а већину чине млади људи“ – рекао је Стевановић.

Како се одржавање овогодишње регате поклопило са одржавањем Ликовне колоније у Купинову, данас су заједно са регаташима пловили и уметници, учесници 12. Ликовне колоније Купиново, којима ће овај доживљај можда послужити као инспирација за нека нова уметничка дела.

На циљу је све учеснике, како доликује Доњем, свињском Срему, дочекао традиционални сремски свињски паприкаш.

Извор: Општина Пећинци