REZULTATI PROJEKTA IT COMMUNITY REGION

Projekat IT COMMUNITY REGION (Stvaranje i podsticanje zajedničke prekogranične preduzetničke IT zajednice) imao je za cilj da podstakne prekograničnu saradnju IT stručnjaka u sticanju znanja i sklapanju poslovnih dogovora kroz model klastera kao alata za rast poslovnih inicijativa. Projekat se nadogradio na postojeću ponudu ciljanih područja i kroz njega su stvareni novi sadržaji i usluge uskladu sa trendovima i tržišnom potražnjom za IT uslugama, navodi subotica.info.

Projekat je započeo 1.6.2019. a završava se 31.8.2021. Za 27 meseci trajanja projekta sprovedene su mnogobrojne aktivnosti, kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj.

U Subotici su organizovani šestomesečni kursevi za grafički dizajn, video i audio produkciju i kreiranje 3D igara. U Vukovaru su takođe organizovani šestomesečni kursevi koji se tiču video animacije, 3d modelinga i kreiranje softvera za virtuelnu i proširenu stvarnost.

Zatim su kreirani online kursevi na aktuelne teme kao što su SEO optimizacija, Google AdWords, Copzwriting, Community management, Web design i web administracija.

Takođe su organizovane i jednodnevne radionice za postojeće i buduće frilensere na različite teme kao što su: Kako pronaći posao preko interneta, Prednosti i mane freelancinga, Coworking kultura i revolucija internet poslovanja, Pravni oblici otvaranja firme u Srbiji, Važnost kreiranja internet sadržaja, Poslovna upotreba webinara, Kako predstaviti novoosnovano preduzeće, Komunikacija sa klijentima, itd.

Kroz projekat je kreiran i praktičan priučnik za frilensere koji sadrži kolekciju korisnih informacija za sve one koji planiraju da se u Srbiji i Hrvatskoj bave frilensingom ili da otvore IT firmu koja posluje online.

Kao ključna aktivnost projekta je bila formiranje prekogranične web platforme – https://itcommunity.vura.hr/ – na koju su dobrodošli svi frilenseri i potencijalni IT preduzetnici. Ova platforma sa jedne strane pruža korisnicima da se posluže svim materijalima nastalim kroz projekat, a sa druge strane pruža mogućnost za umrežavanje, razmenu iskustva i sklapanje poslovne saradnje.

Promocija projekta se sastojala od organizacije otvarajuće i zatvarajuće konferencije, preko niza medijskih konferencija, online članaka, najava događaja, radionica, treninga i motivisanja ciljnih grupa da se uključe u projektne aktivnosti, pa sve do intenzivnih web kampanja i promocije putem društvenih mreža kako bi se obezbedila što bolja vidljivost novonastale platforme. Osim toga, organizovana su dva specijalna i prilično jedinstvena događaja u regionu a to su Regionalna IT frilensing konferencija i Regionalni frilensing sajam.

Partneri na projektu:

Otvoreni univerzitet Subotica Doo- vodeći partner,
Učilište Studium Vukovar,
Razvojna agencija Vukovar d.o.o. i
Regionalna razvojna agencija Panonreg Subotica.

Ukupna vrednost projekta

524,393,45 EUR

Iznos bespovratnih sredstava

445.734,41 EUR

Projekat je finansiran kroz program Interreg –IPA CBC Croatia-Serbia

Izvor: subotica.info