ГРАД ПАНЧЕВО ОБЕЗБЕДИО ДОДАТНИ ПРОСТОР ЗА ДНЕВНИ БОРАВАК „НЕВЕН“

Заменица градоначелника Панчева Драгана Kупрешанин и члан Градског већа града Панчева задужен за рад, запошљавање и социјалну политику Миленко Чучковић, посетили су данас дневни боравак „Невен“, где их је дочекао директор ШОСО „Мара Мандић“ Горан Владић. У боравку је у току опремање новог простора који је обезбеђен средствима из буџета града Панчева.

– Данас смо овде у посети дневном боравку Невен који функционише у оквиру Школе за основно и средње образовање „Мара Мандић“ и намењен је деци, младима и одраслим особама са интелектуалним тешкоћама, као и особама са телесним и сензорним оштећењима. Kроз услугу дневног боравка подржава се оријентација да деца или одрасла лица са сметњама у развоју остану у свом породичном окружењу, подршка инклузији детета и члановима његове породице у локалној заједници, али и развоју вештина како би им олакшали свакодневни живот и уопште бригу о себи. Оно што је овде представљало проблем је недостатак простора како би се обухватили сви они којима је ова врста услуге потребна. Из тог разлога је Град Панчево препознао потребу ове установе и издвојио из буџета 2 милиона динара како би проширили капацитете за још 60 квадратних метара. На тај начин добили смо додатни простор и још двадесет лица која су се налазила на листи чекања обухваћено је овом услугом. На овај начин у потпуности је елиминисана листа чекања и створени су услови да се образују нове васпитне групе, наравно уз поштовање прописаних стандарда социјалне заштите. Градоначелник Александар Стевановић био је у посети дневном боравку „Невен“ у мају месецу и најавио ову врсту помоћи и ми смо, ево сада, у прилици да видимо и реализацију, чиме показујемо одговорност и ефикасност у раду и велику посвећеност стварању услова да се услуге социјалне заштите у нашем граду подигну на највиши могући ниво, изјавила је Драгана Kупрешанин.

Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике изразио је задовољство што ће се проширењем капацитета у дневном боравку “Невен”, добити простор за две групе за децу и одрасле особе са интелектуалним потешкоћама, тако да листе чекања више неће бити:

– Осим бриге за децу са посебним потребама, град Панчево је издвојио средства и за проширење капацитета Сигурне куће, тако да ћемо ускоро имати и проширење за неколико просторија које су неопходне за добијање лиценце. Град је за то издвојио 5.960.000,00 динара. Такође, бринемо и о старим лицима, у оквиру ребаланса буџета одобрена су средства у износу од 2,5 милиона динара, којим ће се средити клубови за стара и одрасла лица у Kарађорђевој и улици Јосифа Маринковића, као и Народна кухиња.

Горан Владић, директор ШОСО “Мара Мандић” нагласио је значај новог простора посебно за штићенике који ће доћи овде, за њихове родитеље и породице:

– Значај проширења капацитета у дневном боравку значи много, јер ћемо на тај начин добити две нове групе, запослиће се четири нова сарадника дефектолога и две медицинске сестре, односно техничара. Овом приликом желим да се захвалим граду и људима који су препознали потребе. Листа чекања постоји већ четири или пет година, тако да ће се решити проблеми за 20 породица.

Извор: Град Панчево