НА ЛИМАНУ ОТВОРЕНА КУЛТУРНА СТАНИЦА ОПЕНС

Омладински центар одн. Културна станица ОПЕНС након реновирања простора отворена је у четвртак, 12. августа 2021. у 17 сати. Простор се налази поред Лиманског парка у популарној Кинеској четврти а отварање је одржано симболично на Међународни дан младих. Циљ отварања је упознавање представника институција, представника организација цивилног друштва, као и младих из Града Новог Сада са капацитетима простора, садржајима и услугама које пружа Омладински центар ОПЕНС као део мреже културних станица у оквиру пројекта Нови Сад – Европска престоница културе, на којима се у сарадњи са Градом Нови Сад континуирано ради већ 20 година.

Присутнима су се обратили Вукашин Гроздановић, координатор Опенса и Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”. Како смо чули од ових саговорника, свака од досадашњих осам Културних станица (Буковац, Руменка, Свилара, Млин, Барка, Еђшег, Лаб, Лиман/Опенс) има свој идентитет. Овај лимански простор ће првенствено дефинисати активности младих стваралаца, почев од активности у оквиру Четвртог Калеидоскопа културе за који су били расписани конкурси а који стартује ускоро, 2. септембра 2021. Калеидоскоп ће, пре свега, обележити активности које су у вези са програмима који истичу архитектуру. Надаље ће и свих 365 дана у сусрет Европској престоници, простор бити домаћин многим, а пре свега омладинским активностима. Такође ће ово бити и радно седиште Опенс тима. Опенс клуб ће бити на услузи младима и њиховом активизму. Они ће моћи да се пријаве да одрже радионице, састанке, конференције, разне програме везане за здравље, спорт, екологију и културу – тако што ће користити присутне ресурсе центра и то бесплатно, уз стручну подршку тима.

Након конференције за медије, простор је понудио симулацију радног дана у Културној станици Лиман. Били су присутни волонтери најуспешније еко организације Чепом до осмеха, било је могуће сликање и вајање у глини, вожња бицикла на холандски начин, жива библиотека, радионица дигиталног маркетинга, Култура кроз Нови Сад Галерије Матице српске и др., док је ресторан „Три петице” припремао освежавајуће здраве коктеле.

Од 20 сати све је било спремно за наступе Бендова Три капљице и Буч Кесиди, као и DJ Miles High. Догађај је био бесплатан али са ограниченим бројем посетилаца.

Текст В. Раонић;

Фото: Владимир Величковић;