ОПШТИНА ВРБАС НА ДАНИМА ПОРОДИЦЕ У ПЕРЛЕЗУ

Општина Врбас била је део манифестације Дани породице, првог организованог скупа посвећеног решавању демографске кризе у Србији, који се одржава у банатском селу Перлез, код Зрењанина. Циљ скупа је промоција вредности и значаја породице, заједнице и здравих стилова живота, док је идеја Дана породице дефинисана као „буђење свести да је свака рођена беба, победа за нацију, свака мајка понос нације и сваки млад човек који остане у својој средини да ради и ствара породицу, истински херој нације“.

Уз општину Врбас, на манифестацији учествују Зрењанин, Нови Сад, Шабац, Суботица, Сомбор, Кикинда, Ириг, Темерин, Сечањ, Житиште, Нова Црња, Владимировци, Трговиште, Топола, Ужице и Краљево.

Уз реку Бегеј у Перлезу, урађена је комплетна инфраструктура, стаза дуга 655 метара, дрвене клупе, мини плато и прилаз кеју, и у овом амбијенту одржани су Дани породице. Уприличено је отварање шеталишта, некадашњег породичног корзоа, затим специфичног парка и бунгалова за породице, као и едукативни центар на отвореном, за младе брачне парове и школа родитељства. Министар за бригу о породици, Ратко Дмитровић, је на шеталишту уз Бегеј, заједно са рвачем Зурабом Датунашвилијем и глумцем Миодрагом Радоњићем, открио плочу првог Породичног корзоа, у присуству Радоша Пејовића, покрајинског секретара за социјалну политику и демографију, Сима Салапуре, градоначелника Зрењанина, и Марије Стајић, представнице Међународне организације за породицу.

У склопу Дана породице потписан је Споразум о сарадњи града Зрењанина и Фондације „Заједно за младе“, а потписници су били докторка Даница Грујичић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура. Грујичић је овом приликом указала да је „жена стуб куће и да свака жена има право избора, а да ли ће изабрати каријеру или породицу, или само породицу, или само каријеру, то је њена одлука“. „Младе девојке молим да одаберу оно на средини, и каријеру и породицу једнако је важно и једно и друго“, поручила је Грујичић. Манифестација „Дани породице“ одржава се до 14. августа у организацији УГ „Породична Србија“, Министарства за бригу о породици, Покрајинског секретаријата за социјалну политику и демографију, Покрајинског секретаријата за туризам и привреду и града Зрењанина.

Извор: Општина Врбас