ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2021 У ВРТУ ПОКЛОН ЗБИРКЕ РАЈКА МАМУЗИЋА Средњовековни манастири Скадарског језера у четрвртак, 19. август у 21 час

Путописна фото прича Горанке Матић

Након успешне ретроспективне изложбе у Музеју Савремене уметности у Београду, Горанка Матић пубици Лета на Тргу галерија представља до сада неизлагане фотографије са Скадарског језера – области владавине средњовековних владара Дукље и Зете и њихових манастирских задужбина. Горанка је 2000. године обишла ово подручје живописних локалитета разуђене обале језера (Годиње, Космач, Морачник), а своје утиске преточила је у фото материјал који прича причу историјских личности: владара Дукље Јована Владимира, зетске племкиње Јелене Лазаревић Балшић Косаче и српског велможе Вукашина Мрњавчевића.

Горанка Матић се бави фотографијом од 1980. године, а од 1986. године је чланица је УЛУПУДС-а, када почиње да излаже у земљи и иностранству. Током осамдесетих година 20. века њен рад је нарочито значајан у области рок фотографије. Снимила је фотографије за многе омоте београдских бендова Новог таласа. Радила је фотографије за многе часописе и магазине: „Џубокс”, „Старт”, „Свијет”, „Омладинске новине”, „Дуга”, „Дело”, „Liberation”, „Полет”, „Момент”, „Беорама”, „Ритам”, „New Moment” и друге. Од 1990. дo 2006. године радила је као уредник фотографије у недељнику „Време“, а од 2006. до 2010. године као уредник фотографије у „Политици“. На Факултету политичких наука у Београду је предавала фотожурнализам, а на Факултету за медије и комуникације фотожурнализам и документарну фотографију. Живи и ради у Београду.