У РУСКОМ КРСТУРУ ОДРЖАН ЈУБИЛАРНИ 60. ФЕСТИВАЛ РУСИНСКЕ КУЛТУРЕ “ЦРВЕНА РУЖА”

Највећи фестивал русинске културе, “Црвена ружа” у Руском Крстуру, 60. пут почела је у петак поподневном манифестацијом “Црвени пупољак”, на којој су најмлађи показали свој таленат и вештине у песми и плесу, а наставила се концертом “Одјеци равнице”.

Суботњи програм био је резервисан за такмичење за најлепши девојачки и момачки глас, најлепшу композицију и најбољи наступ, а цео програм се одржао у Дому културе у Руском Крстуру. Награду за најбољи глас и корпу са црвеним ружама освојила је Дарина Михњак из Куцуре, а за целокупан наступ награђена је Александра Русковски из Руског Крстура.

Друге фестивалске вечери, на почетку програма, присутне је поздравио председник општине Кула Дамјан Миљанић, а присутна је била и државна секретарка Олена Папуга и председник Националног савета Русина Борислав Сакач.

На истом месту, у недељу, последњег дана Фестивала, одржао се Ревијални део Фестивала на којем су посетиоци имали прилику да чују ретроспективу народних композиција са досадашњих 60 Црвених ружа ,а програм је отворила Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права.

Кроз три дана фестивала отворена је Музејска збирка у школском објекту “Замак” где су посетиоци имали прилику да виде и фотографије аутора Петра Дешића под називом “Русинске девојке”, а у холу Дома културе и фотографије са досадашњих 60 “Црвених ружа”.

Организатор Фестивала је Дом културе Руски Крстур уз финанскијску подршку општине Кула, Националног савета Русина, Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Извор: Општина Кула