СВЕДОЧАНСТВО СЛАВНОГ ПЕРИОДА СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ

Овогодишње Пећиначко културно лето, у организацији Културног центра Пећинци а под покровитељством Општине Пећинци, свечано је започело синоћ изложбом „Купиник – последња престоница српских деспота – Завет и инспирација“, поводом 500 година од разарања тврђаве „Купиник“ у Купинову.

Отварању изложбе у холу Културног центра присуствовали су заменик председника oпштине Пећинци Зоран Војкић и директор КЦ Пећинци Јован Деврња, а аутор изложбе Перица Одобашић је том приликом рекао да је поставка ове изложбе већим делом поставка историјске изложбе „Купиник – последња престоница српских деспота“ која је први пут реализована 2016. године као резултат сарадње Завичајног музеја Рума, Општине Пећинци и Војног музеја у Београду.

„Првобитно је циљ изложбе из 2016. године био да се Купиник афирмише као јединствен споменик културе на територији Срема, најпре као сведочанство једног славног периода српске историје, непосредно пред вишевековни пад под турску власт, али и обележе бројне годишњице везане за деспотску породицу Бранковић. Ове године обележавамо 500 година од разарања Купиника – последње престонице српске средњовековне државе, зато изложба има посебну тежину. Већина уметничких слика на овој изложби инспирисаних Купиником, настала је на Ликовним колонијама које су организоване у Купинову током протекле деценије, али и у атељеима уметника који нису учествовали на колонијама већ Купиник доживљавају као личну инспирацују“ – рекао је Одобашић и додао да поред историјског сегмента који илуструју бројни панои и старе мапе, као и визуелни прикази деспотске породице Бранковић, њихов родослов и повеље, посетиоци изложбе ће бити у прилици да виде и археолошке налазе који дочаравају период средњег века у Доњем Срему.

У самом назив изложбе, према речима Одобашића, има доста симболике, а можда највише симболике носи реч Завет.

„Завет из имена изложбе наравно није приказан, он је уствари аура изнад поставке, енергија којом Купиник зрачи, идеја која нас већ годинама води и која је ове године почела да се материјализује. Купиник представља једну историјску чињеницу, понос и срамоту у исто време, и једну идеју – да избришемо срамоту због јадног стања у ком је данас, да нам остане само понос због оног шта представља – и ето вам Завета“ – нагласио је Одобашић.

Да изложба има посебну тежину не само за општину Пећинци, него и за целу Србију слаже се и заменик Војкић, који је том приликом рекао да пећиначка локална самоуправа улаже велике напоре да се Купинику врати некадашњи сјај.

„Експропријација земљишта на којем се налази тврђава Купиник је при самом крају. Урађена су ласерска снимања локалитета, а у септембру почињу и археолошка истраживања. Организују се трибине, изложбе и предавања како би се што више пажња јавности усмерила ка овом историјском и археолошком благу које се налази на територији наше општине. Наравно, имамо велику подршку Покрајине, а верујемо да ћемо имати подршку и Републичке владе, јер је Купиник, као последња престоница средњовековне Србије, свакако од националног значаја“ – изјавио је Војкић и додао да ће неке следеће генерације уживати у свој величанствености Купиника, али да би се то десило морамо сви заједно сада да порадимо на томе.

О значају тврђаве Купиник говорио је и директор Културног центра Пећинци Јован Деврња, при чијој установи је недавно основан „Музеј Купиник“ , који ће, како је рекао, значајно допринети да се сва археолошка и историјска грађа Купиника приближи публици.

„Драго ми је да је Општина Пећинци препознала значај оснивања ове музејске јединице, која се налази у оквиру наше установе, али ће јој седиште бити у Купинову. У питању је веома значајна одлука, јер се тиме отварају врата за потпуно нов начин очувања културно-историјског наслеђа наше општине“ – казао је Деврња и додао да је оваквих и сличних дешавања од сада бити далеко више.

Поставку изложбе посетиоци могу погледати сваког радног дана од 8.00 до 15.00 часова у холу пећиначког КЦ, у периоду од 15. до 28. августа, као и да ће 29. августа изложба бити постављена у дворишту Етно куће Путник у Купинову где ће бити саставни део програма свечаног затварања Пећиначког културног лета.

Извор: Општина Пећинци