ЗРЕЊАНИНСКА ФИЛХАРМОНИЈА ЈОШ ЈЕДНОМ ПРОБРАЛА АПЛАУЗЕ НА ОТВОРЕНОЈ СЦЕНИ ТРГА СЛОБОДЕ

На Тргу слободе синоћ је одржан концерт Зрењанинске филхармоније, која је по шести пут отворила највећу градску отворену сцену током манифестације “Дани пива”. Када је 2015. године трг претворен у пешачку зону, одлучено је да управо наступом Зрењанинске филхармоније тај простор буде отворен за велика сценска догађања. Традиција је настављена и ове године, а публика је имала прилику да ужива у латино ритмовима познатих светских композиција, које је филхармонија извела под диригентском палицом Александра Којића и уз наступ солисте, тенора Беле Маврака

Маестро Роман Бугар, директор Зрењанинске филхармоније, носи највеће заслуге за обнову њеног рада 2014. године, након шест деценија. Музичка историја давно се исписује на овим просторима, а овде је још 1890. године основана прва филхармонија у држави. У почетку више аматерска, временом се развијала и трајала све до 1954. године. Онда је, уочи Новогодишњег концерта 2015. године, почела једна нова прича, захваљујући којој се Зрењанин данас може похвалити да је један од ретких градова у Србији у ком постоји и редовно наступа филхармонија. 

 Бугар је синоћ истакао да је ова средина имала слуха за тако нешто, и подсетио да је Зрењанинска филхармонија најстарија у земљи. Означио је концерте на Тргу слободе као већ традиционалне, уз тематске наступе на “Данима пива”, на које је публика већ навикла.
– Ове године смо припремили два дијаметрално различита пројекта – први са латино музиком, а други уз звуке група “АББА” и Металика”. Питају ме како је то могуће спојити, публика ће бити сведок да итекако може, у нашим аранжманима, односно у извођењу “Блек Металика трибјут бенда” и “АББА трибјут бенда”, у заједничком наступу са Зрењанинском филхармонијом и под диригентском палицом маестра Микице Јевтића – најавио је Бугар и наступ филхармоније предвиђен за вечерас, 27. август, такође на Тргу слободе, од 21 час. 

– Када је у питању вечерашњи, латино програм, чули смо га уз изврсно извођење тенора Беле Маврака, који већ 16 година наступа са престижним “Јохан Штраус оркестром” којим диригује Андре Рију – рекао је још Роман Бугар.
 Најављен као “светски, а наш”, тенор Бела Маврак представљен је синоћ као члан познатог оркестра модерног “Краља валцера” Андре Ријуа, а прве певачке кораке начинио је у зрењанинском хору “Јосиф Маринковић”. Диригент Слободан Бурсаћ усмерио је тада младог певача рођеног у Михајлову и одредио му будућу каријеру оперског певача. У изјави пред концерт, Маврак је истакао да му је задовољство што, након три године, поново наступа пред зрењанинском публиком. Истиче да је обим концерата током последњих годину ипо дана изузетно смањен и да је претходно са “Јохан Штраус оркестром”, у ком наступа као један од три тенора, имао преко сто концерата годишње.

– Последњи концерт одржали смо још марта прошле године у Америци и надамо се да ће један од првих наших наступа у наредном периоду бити управо у Србији, у београдској “Штарк арени”, у новембру, уз још три планирана концерта у Израелу. Драго ми је што могу сада на наступим пред мојом публиком у Зрењанину са нашом сјајном филхармонијом, с којом имам одличну сарадњу, уз честе позиве од директора Романа Бугара да будем солиста на њиховим концертима – казао је Маврак и додао да га Трг слободе у Зрењанину подсећа на поједине светске тргове на којима је наступао, а да је сличан простор и у Мастрихту, у Холандији, седишту “Јохан Штраус оркестра”, где одржавају и по дванаест концерата током године. 

Бела Маврак синоћ је, на шпанском и португалском језику, са Зрењанинском филхармонијом извео популарне композиције “Гранада”, “Карневалско јутро”, “Бесаме мућо”, “Челито линдо” и на бис “Гвантанамера”. 

Извор: Град Зрењанин