ПОЧЕЛО УРЕЂЕЊЕ АТАРСКИХ ПУТЕВА У РУМСКОЈ ОПШТИНИ

Општина Рума, у сарадњи са Покрајином, уложиће ове године близу 38 милиона динара у уређење и санацију мреже атарских путева. Пројектом овогодишњег уређења обухваћено је шест месних заједница: Хртковци, Никинци, Путинци, Кленак, Добринци и Рума, а први радови обављају се данас на две локације у Хртковцима.

Председник Општине Рума Слађан Манчић обишао је данас радове у Хртковцима и том приликом истакао да је код нас, у срцу Срема, пољопривреда веома битан сегмент привреде, те да зато локална самоуправа поред константне ревитализације мреже атарских путева значајна средства издваја за субвенционисање пољопривреде.

„Субвенционишемо кредитне камате, као и осигурање,  чак смо ове године и дуплирали суму коју смо првобитно определили. Но, сваке године улажемо и у уређење мреже атарских путева. Суфинансирамо овај пројекат заједно са Покрајином и ја им се захваљујем на подршци. Од Покрајинског секратаријата за пољопривреду смо добили 20 милиона динара, док смо ми  обезбедили још 18 милиона“, рекао је председник Манчић и напоменуо да се уређење атарских путева ради системом цементне стабилизације.

„Сигуран сам  да ће уређени атарски путеви добро доћи пољопривредницима посебно сада пре бербе кукуруза, јесењег орања или припреме за сетву пшенице. Систем са цементном стабилизацијом је један од најбољих начина да се атарски путеви лепо учврсте. Један пут, који је у план уврштен на захтев МЗ Хртковци, је данас већ завршен, он води од сеоског гробља ка атару. Сада се тренутно  ради атарски пут на другој локацији у правцу ка Никинцима. Морам рећи да ћемо у суседним Никинцима радити такође два атарска пута, а затим механизација одлази и у преостале четири месне заједнице“, казао је Манчић.

Председница Савета МЗ Ана Умићевић сматра да је за пољопривредника  атарски пут, пут до хлеба, те да то довољно говори о важности пројекта.

„За сељака је много важно да оно што инвестира на ораницама, касније може лепо да извезе. Пољопривредна механизација је доста тешка, фреквенција је у дугој пољопривредној сезони доста велика, битно нам је да се тај посао квалитетено одради. По нашој процени ово су два веома битна атарска пута и хвала Општини која има разумевање и за друге захтеве месне заједнице“, рекла је Ана Умићевић.

Извор: Општина Рума