У ТОКУ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ И РЕСТАУРАЦИЈИ СПОМЕНИКА ЖРТВАМА ФАШИЗМА НА ЖИТНОМ ТРГУ – У СУСРЕТ ОБЕЛЕЖАВАЊУ 80 ГОДИНА ОД ТРАГИЧНИХ ДОГАЂАЈА

У току су радови на санацији и рестаурацији споменика жртвама фашизма на Житном тргу у Зрењанину, које финансирају Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Град Зрењанин, а по предлогу пројекта санације и рестаурације који је израдио Завод за заштиту споменика културе Зрењанин. Споменик, аутора Милорада Бербакова, откривен је 7. јула 1986. године, поводом 45. годишњице од почетка устанка народа Србије у Другом светском рату, а санација споменика врши се у сусрет обележавању 80. годишњице од трагичних догађаја и страдања наших суграђана којима је монумент посвећен – 9. јануара 1942. године.  

Тада су, на трећи дан православног Божића и дан Светог првомученика – архиђакона Стефана,  фашисти у Зрењанину – тадашњем Петровграду – Кикинди, Драгутинову (данас Ново Милошево) и Банатском Аранђелову погубили 150 родољуба. Тридесет грађана српске и ромске националности, заробљених у рацијама током јесени 1941. године у неколико места у Банату, стрељано је у Зрењанину, у дворишту судског затвора, а потом су њихова тела на запрежним колима пронета централним градским улицама и обешена на Житном тргу, где су стајала до сутрадан. То нису били само комунисти, већ и обични грађани и слободарски опредељени људи, који нису желели да прихвате немачку окупацију. Међу њима су били и неки од организатора антифашистичке борбе у средњем Банату – др Лазар Мијатов, скојевка Олга Убавић и Иван Виоглавин.

 Био је то први Божић у нашем граду под фашистичком окупацијом и покушај окупатора да на свиреп начин угуши антифашистички покрет, али је постигао управо супротно и још више охрабрио родољубе да се окупе у борби за слободу. 

 Споменик је постављен пре 35 година и његово стање захтевало је санацију, којом ће бити обухваћено више сегмената – темељно чишћење три камена обелиска, замена оштећених и попуна недостајућих мермерних плоча на постаменту, као и реконструкција украсног зида од жуте клинкер-опеке. Временом је избледео и натпис на споменику, са именима жртава, па ће и он бити обновљен. 

Подсећамо да је прошле године Град Зрењанин, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Заводом за заштиту споменика културе, обновио два спомен-обележја посвећених догађајима и жртвама Другог светског рата – споменик на Михајловачком друму, посвећен страдању бораца Петровградског партизанског одреда, као и споменик Вељку Лукићу – Курјаку и страдалим учесницима Народно-ослободилачког рата, у центру Лукићева. Претходних година, обновљена су и спомен-обележја погинулим Црвеноармејцима код железничке станице “Фабрика” у Зрењанину, споменици жртвама фашизма и Црвеноармејцима у Стајићеву и Ботошу, као и низ обележја посвећених Првом светском рату. 

Извор: Град Зрењанин