ПРОФЕСОР ТЕХНОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА ВЛАДИМИР В. СРДИЋ ИЗАБРАН ЗА ЧЛАНА САНУ

На изборној скупштини Српске академије наука и уметности (САНУ), одржаној 4. новембра 2021. године, редовни професор Технолошког факултета Нови Сад, др Владимир В. Срдић, изабран је за дописног члана Одељења техничких наука.

Област истраживања којом се професор Срдић већ више од 30 година бави, је Инжењерство керамичких материјала – Наноматеријали и нанотехнологије. Углавном ради на процесирању и карактеризацији наноструктурних материјала и танких филмова са применом у електроници, енергетици и биомедицини.

Објавио је три универзитетска уџбеника, одржао десетак предавања по позиву, публиковао два поглавља у монографијама, више од 80 радова у часописима са SCI листе и то углавном у водећим светским часописима.

Проф. Срдић је оснивач, и главни и одговорни уредник међународног научног часописа “Processing and Application of Ceramics”, и члан Научног одбора међународног научног часописа “Journal of Ceramic Science and Technology”.

Главни је покретач/организатор традиционалног међународног научног скупа за младе истраживаче “Conference for Young Scientists in Ceramics”, који се сваке друге године одржава у Новом Саду и окупља између 150 и 200 учесника, од којих је већина из иностранства.