ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ ОТВОРИЛА 8. СВЕТСКО БИЈЕНАЛЕ СТУДЕНТСКЕ ФОТОГРАФИЈЕ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у СКЦ „Фабрика“ у Новом Саду отворила  манифестацију која је осми пут окупила студенте на изложби награђених радова „Светско бијенале студентске фотографије“, у организацији Академије уметности у Новом Саду.

Честитајући лауреатима, међу којима су студенти фотографије из Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Мексика, Ирана и из Новог Сада, Милошевићева је истакла да је ова манифестација веома значајна не само за Академију уметности у Новом Саду, која се и на овај начин позиционирала на светској мапи уметничке фотографије, већ и за све нас, којима је довела свет у Нови Сад.

„Фотографија је најмоћније средство израза и сви ми живимо њену еру свакодневно“, нагласила је Драгана Милошевић и додала да је стога сасвим природно да секретаријат на чијем је челу подржи пројекат који за циљ има не само изложбу награђених радова, већ и визију коју су професори са Академије уметности имали пре више од деценије, када је почело одржавање Бијенала.

Од тада до данас, како је навела, по одлуци међународног жирија, студенти Академије у Новом Саду низали су награде, признања и похвале на светском нивоу.

„Подсетићу да је Нови Сад још 1854. године имао изложену прву фотографију, а од тада она се као део уметничког израза, кроз векове и деценије, нове технологије, уметничке изразе  мењала и данас није само предмет посматрања, већ и изучавања“, рекла је Милошевићева.

У име Академије уметности у Новом Саду поздравне речи упутио је декан проф. Синиша Бокан, који је рекао да је ова манифестација, која траје више од деценије, међународног карактера и да представља рад младих уметника – фотографа из целог света, који су препознали њен значај, а самим тим се и новосадска Академија уметности успешно позиционирала као светски центар дешавања из области фотографске уметности.

Међу награђеним студентима из целог света посебну награду добила је студенткиња фотографије са новосадске Академије уметности Сара Кецман, коју јој је уручио проф. Иван Карлаварис са Катедре за фотографију.