ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ – У НАШЕМ ГРАДУ НА НЕКОЛИКО ЛОКАЦИЈА ПОСТАВЉЕНО ВИШЕ ОД ХИЉАДУ ЗАСТАВА

Република Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.У свим градовима и општинама у Србији и Републици Српској најзначајније институције, зграде јавних служби, тргови и централне улице окићене су Народном и Државном заставом Републике Србије.

У нашем граду је тим поводом постављено 1.100 застава на више локација, а највећа застава и ове године постављена је на балкону Градске куће.У бојама заставе осветљени су од синоћ Водоторањ,Пешачки мост i мост код Полицијске управе.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе званично се обележава од 2020. године, када је установљен заједничким одлукама влада Републике Србије и Републике Српске. Обележава се у знак сећања на 15. септембар 1918. године, када је пробијен Солунски фронт и када је српска војска, заједно са савезницима, започела коначну офанзиву за ослобођење земље од аустроугарског окупатора у Првом светском рату.

Циљ успостављања тог празника јесте, пре свега, оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, али и јачање култа националне заставе. У државама у којима се обележава Дан заставе устаљена је пракса истицања одговарајућег облика заставе на зградама државних, покрајинских и локалних органа, јавних служби, али и на приватним објектима, с циљем да се искаже поштовање према застави, као једном од најзначајнијих елеманата државности.

Извор: Град Зрењанин