ДЕЦА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У ПОСЕТИ ГРАДУ НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примиo je учеснике пројекта „Свим срцем за осмех детета“ у Градској кући. Пројекат који Удружење грађана „Нови Сад“ организује по шести пут, осмишљен је као седмодневни боравак деце са Косова и Метохије код својих вршњака, односно деце домаћина из Новог Сада, ученика ОШ „Светозар Марковић Тоза“ и ОШ „Жарко Зрењанин“. Више од четрдесеторо деце боравиће у граду од 26. јануара до 2. фебруара, узраста су око 13 година, долазе из општина Пећ и Штрпце, а пријему су присуствовали и њихови домаћини, ђаци новосадских школа код којих су смештени.

– Акција је усмерена ка томе да се деци која живе у далеко тежим условима од оних које ми имамо овде у Војводини и нашем граду, покаже да нису сама и да имају другаре, своје вршњаке и у другим градовима Србије. Ми заиста мислимо на њих и помажемо онолико колико можемо и то не неким великим и јаким паролама, него другарским и братским односом. Данас је у Градској кући око педесет малишана из Штрпца, Гораждевца, из Метохије у посети својим вршњацима у Новом Саду који су им пружили смештај и гостопримство. Укључена су деца из две новосадске школе, али и деца која иду у друге школе су се пријавила да буду домаћини. То је заиста једна лепа другарска, вршњачка прича која има јак интензитет емоција у контексту, нажалост, околности да је место на Косову и Метохији, где наша деца живе претворено у својеврсни гето у 21. веку, у сред Европе. Она тамо имају потпуно друге услове за одрастање, а ово је прилика да им бар ових дана покажемо да бринемо и мислимо о њима. Хвала организаторима који то успешно раде годинама и надам се да ће се та прича наставити. Нови Сад има велико срце и широм отворена врата за сву децу, а надам се да ће наши другари и ове године понети само лепе устиске из града – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Директор Основне школе „Стaja Марковић“ из Штрпца Чедомир Николић рекао је да је дошло 44 деце, и то 30 из Штрпца и 14 из Гораждевца, као и шест њихових наставника.

– Општи утисци су предивни, грађани Новог Сада су јако гостопримљиви, ученици су задовољни и срећни. Наша деца на Косову и Метохији немају потпуну слободу и ретке су прилике да се друже са вршњацима, да могу слободно да шетају улицом и да путују, тако да ове посете много значе. Надам се да ће Нови Сад бити пример другим општинама да што чешће позивају нашу децу да бораве код њих, а са друге стране, пошто се у Штрпцу налази Брезовица, скијашки центар, имамо жељу да и деца из Новог Сада дођу код нас да се заједно дружимо – рекао је Чедомир Николић.

Активности у оквиру пројекта „Свим срцем за осмех детета“ обухватају наставне и ваннаставне садржаје у школама домаћина, посету културно-историјским знаменитостима Новог Сада, Сремских Карловаца и Фрушке горе, бављење разноврсним спортским активностима, као и друге садржаје забавног карактера. Како је нагласио председник Удружења грађана „Нови Сад“ Горан Бајшански, циљ пројекта је да се кроз свакодневне активности и дружење, деца растерете и макар повремено ослободе ружних слика које за њих носи свакодневица и које су већ дужи временски период саставни део њиховог живота.