УНАПРЕДИТИ ПРИВРЕДНУ САРАДЊУ ИЗМЕЂУ СРПСКЕ И ВОЈВОДИНЕ

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић састао се данас у Покрајинској влади са министром за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српске Златаном Клокићем.

На састанку је оцењено да је сарадња између Републике Српске и АП Војводине све снажнија, што потврђују бројни споразуми потписани у протеклом периоду, и да постоји простор за њено интензивирање у областима културе, образовања и пољопривреде, као и за повезивање привредних субјеката.

Бјелић и Клокић су се сагласили да ће приоритет у даљој сарадњи Српске и Војводине бити јачање привредних односа, путем размене искустава у области прекограничне сарадње, специјалистичких програма за јачање регионалног развоја уз коришћење средстава из Европске уније те остваривања пословних контаката и погодних услова за важне инвестиције на међународним сајамским манифестацијама.

Током сусрета у Покрајинској влади разматране су могућности за оснивање институција у Републици Српској које би деловале по моделу Развојне агенције Војводине и Фонда „Евроски послови“, чиме би Српска искористила максималне потенцијале у пројектима прекограничне сарадње за програмски период 2021–2027. године.

Министар Златан Клокић изразио је захвалност на подршци коју Покрајинска влада континуирано пружа, како је рекао, јасним програмским опредељењима, чиме се граде све јачи темељи за економско повезивање и културно зближавање АП Војводине и Републике Српске.

Састанку су присуствовали помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић и директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ.