ЕИМ КАРЕН – ОВДЕ СЕ РОДИО ЈОВАН КРСТИТЕЉ

Горњи или Горњенско-казањски манастир налази се у месту Еин Карем, 7 км од старога града Јерусалима. Сада је практично приградска област Јерусалима а некада је то било само мало село. Манастир је женски, дивно одржаван, као и сви руски манастири у Светој земљи. Има стару и нову манастирску цркву из 2009. Изнад те нове, на велику жалост, граде се трамвајске шине. Како је терен на косини, трамваји ће већ за годину дана пролазити поред самих златних купола новог манастира и нарушавати монашки мир.

Овде се налази друга по важности чудотворна икона Богородице казањске која се прославља 4. новембра, а главна икона је у Казањском сабору у Петровграду и она се слави 8. јула. Наиме, када је куга пре око 300 година захватила монашки ред, јавила се Богородица која је рекла да се моле Казањској икони Мајке Божје.

Посетили смо стару манастирску цркву у којој има много моштију светаца. Монахиња која је пазила на посетиоце, едуковала их је како да се опходе према иконама и моштима. Замолила је да се само целивају и дотакну челом, али не и да се дирају рукама.

Овде се родио Свети Јован Крститељ, одн. дошло је до сусрета Богородице и њене тетке Јелисавете која је тада већ била у старијим годинама, јер „Богу је све могуће”. Богородица са Јелисаветом проводи овде три месеца и учи кућне послове. Црква је назидана над Маријиним бунаром и деловима старе куће који се још (понекад) могу видети, мада углавном не воде групе на то место (пећину). Испред цркве, са десне стране налази се камен где је Свети Јован Крститељ одржао своју прву проповед.

Рођење Светог Јована се слави седмог јула а двадестог јануара обележавамо Сабор Св. Јована. Слави се и Усекованије, тако да више пута у току године обележавамо дане посвећене Пророку, Претечи и Крститељу Јовану. Честа је слава српских породица.

Текст и фото: В. Раонић;