ОТВОРЕНА РЕГИОНАЛНА КЊИЖЕВНА КОНФЕРЕНЦИЈА “BOOKTALK2020“

Шеста књижевна конференција “BookTalk“ окупиће 1. и 2. oктобра, у Новом Саду најпознатије писце, издаваче и књижевне критичаре у региону. Како се могло чути на отварању, осим актуелних друштвено-политичких тема кроз призму књижевности, Конференција ће се бавити и данашњим приликама у музици. Прве вечери конференције, која се одржава “онлајн“ обратили су се члан Градског већа Новог Сада за културу Далибор Рожић, директор Архива Војводине Небојша Кузмановић и председник Колор прес групе Роберт Чобан.

– Већ смо навикли да ова конференција актуелизује важне друштвене теме, те да их сагледава кроз књижевност и даје прилику да се чује реч признатих људи из те области чије се мишљење и те како рачуна. Све нас је погодила криза изазвана пандемијом, а како се то одражава на културу у најширем смислу, сазанаћемо током BookTalk-а и мени је драго што је Нови Сад домаћин таквог догађаја. Важно је да причамо о питањима која су нас одредила у прошлости, као и о темама које нас муче, јер једино на тај начин можемо одговорити изазовима савременог друштва и одредити боље правце деловања. Хуманије друштво нам је заједнички циљ, а ова манифестација доприноси његовом остваривању. Њена посебна вредност огледа су у том регионалном карактеру, а добри односи и разумевање између земаља које су комшијске и много зависе једна од друге, су неопходни за даљи развој овог дела Европе – истакао је Далибор Рожић.

Почетак Конференције означио је панел под називом “Шта је нама Борислав Пекић: 90 година од рођења славног писца“, а наредног дана панели ће говорити о утицају пандемије на друштво, приликама 25 година после рата у Босни и Херцеговини, затим о рефлексији друштвених процеса на пољу музике и бројним другим темама. Међу панелистима ће између осталих бити Абдулах Сидран, Павле Зелић, Предраг Личина и Ненад Марић – Краљ Чачка.