ПРЕДСЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ПОСЕТИЛА „АТЕЉЕ 61“

Председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић посетила је данас Установу за израду таписерија „Атеље 61“ и са директором Зораном Булатовићем разговарала о плановима и будућим пројектима „Атељеа 61“. Установа за израду таписерија ове године обележава 60 година од оснивања, а председница новосадске Скупштине оценила је да је „Атеље 61“ већ шест деценија, од идејних твораца и покретача Бошка Петровића и Етелке Тоболке, до данашњег директора, јединствен центар таписеријске уметности не само у Србији, него и у региону.

– Ове године Установу за израду таписерија „Атеље 61“ обележава 60 година од оснивања и овај дуг период прави је показатељ колико је рада, труда и љубави уткано у један специфичан посао и уметничко стваралаштво. Нови Сад са нестрпљењем очекује годину када ћемо бити Европска престоница културе, а „Атеље 61“ свакако је установа која је допринеле и која ће наствити да доприноси културној баштини и уметничком стваралаштву Новог Сада и Србије – истакла је председница Скупштине града MSc Јелена Маринковић Радомировић.

У оквиру посете, директор „Атељеа 61“ Зоран Булатовић упознао је председницу новосадског парламента са припремама изложбе „Таписерија А61 – од зачетка ка будућности“, која ускоро треба да се одржи у Данској. Како је објашњено, „Атеље 61“, кроз међународну, међуинституционалну и изложбену сарадњу са Уметничким центром Силкеборг Бад, представиће своју Збирку, део културног наслеђа Новог Сада и Србије.

Током разговора представљена је и сарадња кроз заједничке пројекте „Атељеа 61“ са фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе“, а најсвежији пример је учешће домаћих и страних стрип уметника на последњој Међународној колонији таписериста „Бошко Петровић“, која је прошле године била посвећена управо стрип уметности и ауторима који се исказују кроз овакав вид стваралаштва. Током данашње посете обиђен је и део простора „Атељеа 61“, који се реновира. Како је објашњено, из буџета Града Новог Сада за радове је издвојено око шест милиона динара, а након реновирања у новом, мултифункционалном простору биће изложен део Збирке таписерија „Атељеа 61“.