ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ: KУЛТУРА ЈЕ ЖЕНСКОГ РОДА, КАО И НАУКА, ПОЛИТИКА, ВОЉА, СНАГА И ОДЛУЧНОСТ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић обратила се данас на онлајн конференцији под називом „Култура је женског рода“, која је организована поводом Међународног дана жена – 8. марта.
Конференцију о положају, значају и улози жена и женских тема у процесима у култури подржало је Министарство културе и информисања у сарадњи са компанијом „Color Media Communications“, а званично ју је отворила потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић.
Честитајући свим дамама Дан жена, секретар Драгана Милошевић је у уводном делу истакла да су то све оне жене које су стуб породице и које су својим животима кроз радни век показале истрајност, упорност и издржљивост за пример свима.
„Захваљујем Министарству културе и информисања и компанији „Color Media Communications“ што су на овај начин скренули пажњу на битност постојања жена данас у друштву“, истакла је Милошевићева и додала да култура јесте женског рода, као што су и речи наука, уметност, политика, воља, снага, одлучност. Како је навела, и сама чињеница да цео ресор културе на републичком и покрајинском нивоу воде жене јесте један од примера да се та енергија шири и у све домене културе, а наша држава предњачи у родној равноправности.
Она је подсетила на то да су бројне жене на руководећим положајима у култури и да се њихова реч слуша пошто су доносиоци одлука.
Ресорни секретар Драгана Милошевић истакла је да је Покрајинска влада оснивач 12 институција културе у АП Војводини, те да су на челу четири установе жене. Оне воде Музеј Војводине, као кровну музејску институцију у Покрајини, Музеј савремене уметности Војводине, Спомен-збирку Павла Бељанског и Културни центар Војводине „Милош Црњански“.
„Важно је да не заборавимо да су жене имале и важне историјске улоге у нашем политичком животу и те давне 1918. године, када су имале право гласа на Скупштини о присаједињењу Војводине Србији“, рекла је Драгана Милошевић и нагласила да је кроз целу нашу историју број жена у уметности, култури, књижевности и сликарству био импозантан. Према њеним речима, главни задатак и циљ јесте њихово оснаживање, нарочито када је тема сексуалног злостављања у питању, јер им је тада потребна снага да одбране свој интегритет.
На крају свог излагања, Милошевићева је додала и то да је буџет ресорног секретаријата родно одговоран и да се и на тај начин подржавају пројекти у култури који подстичу женско предузетништво, што је један од начина да се жене што више мотивишу у својим амбицијама да би и надаље остале светао пример напретка, снаге и издржљивости.
Честитајући Дан жена, министарка за културу и информисање Маја Гојковић подсетила је да су нам бројне даме из наше историје, попут Надежде Петровић, Исидоре Секулић, Оље Ивањицки и многих других, показале како се померају границе.
Гојковићева је овом приликом истакла да је у припреми и нови закон о родној равноправности, који ће посебно апострофирати заступљеност жена у култури, која данас није мала, што је веома охрабрујућа чињеница.
У уводном обраћању говорила је и Милана Рикановић, шефица Kанцеларије УН Women у Србији.
У оквиру три панел-дискусије еминентни стручњаци изнели су своје ставове о положају жена у области културе у свету и код нас.