ОПШТИНА БАЧ-ВЕЛИКИ КУЛТУРНИ И ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛ ВОЈВОДИНЕ

“Понос Покрајинске владе и свих нас јесте и биће наше богато културно наслеђе општине Бач, у коју је у протекле четири године издвојено преко 30 милиона динара, када је реч о културном наслеђу” истакла је данас уочи обиласка бројних културно историјских садржаја и туристичких потенцијала у општини Бач, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Током посете Тврђаве Бач, манастира Бођани, домаћинства „Дидина кућа“ у Бачу и будућег Центра компетенције у Бачу, који је европски пројекат прекограничне сарадње са Републиком Хрватском присуствовали су и покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Александар Симурдић.

Секретар Драгана Милошевић истакла је да секретаријат на чијем је челу средства је уложио у реконструкције, адаптације, санације, валоризације и за израду Номинационог досијеа за упис културног предела општине Бач за упис на номинациону листу светске културне баштине – УНЕСКО.

Овом приликом секретар Милошевић је нагласила да данашња посета где је присутан и секретар за привреду и туризам, као и директор Фонда „Европских послова“ АП Војводине јесте један заједнички приступ за развој туризма, промоцију културе и културне баштине једне општине, а са том праксом ћемо наставити и у другим општинама.

„Посебно бих истакла да велику улогу у развоју културне баштине општине Бач су узеле и институције, чији смо оснивачи, као што је Покрајински завод за заштиту споменика културе и Музеј Војводине“ рекла је Милошевићева и додала да су они својим активним учешћем пре две и по године потписали Споразум о сарадњи са Центром за културно наслеђе Републике Кине, како би нам помогли при изради Номинационог досијеа за упис на листу УНЕСКО-а.

По њеним речима данас је прилика и да подсетим, да смо знатним средствима финансирали реконструкцију и адаптацију манастира Бођани, као и Фрањевачког самостана, који у оквиру пројекта „Векови Бача“ траје од 2006. године и на понос је свима нама, који бринемо о заштити културног наслеђа.

По његовим речима Фонд за европске послове зато ће у наредном периоду обићи свих 45 војвођанских општина, да би се видели потенцијали за апликацију за бројне европске пројекте, који су отворени у периоду од 2021 до 2027. године.