ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ ПРИСУСТВОВАЛА ПОЛАГАЊУ КАМЕНА ТЕМЕЉЦА ЗА ИЗГРАДЊУ ХРВАТСКЕ КУЋЕ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у име председника Покрајинске владе Игора Мировића присуствовала свечаном полагању камена темељца за изградљу Хрватске куће у Суботици, која ће се налазити на плацу поред зграде Хрватског националног већа у Републици Србији.

У темеље су симболично  положена три камена с подручја из којих су три велике скупине Хрвата дошле на данашње подручје Републике Србије. Са реке Буне у Босни и Херцеговини, из Средишње Босне и Републике Хрватске, а овом приликом положена је и временска капсула у којој је записано ко и када је положио камен темељац и у којој ће се налазити завет предака будућим поколењима.

У име домаћина Хрватског националног већа поздравне речи упутила је председница Јасна Војнић-Хајдук, која је поздрављајући присутне истакла велики значај постојања Хрватске куће, која је после обнове куће бана Јелачића у Петроварадину и Шокачке куће у Бачком Моноштору, још један у низу значајних пројеката за Хрвате у Војводини, за коју је Влада Републике Хрвастке 2018. године издвојила средства.

„Сви ови пројекти су доказ да се заједничким снагама и идејама може доћи до циља“, истакла је Војнић-Хајдук и додала да велику захвалност дугују и председнику Покрајинске владе Игору Мировићу, који даје неизмерну подршку у реализацији не само ових пројеката, већ и у очувању хрватског идентитета у Војводини, кроз културу, језик и писмо, као и  информисање, што наводе као пример добре сарадање.

Испред Владе Репблике Хрватске обратио се министар спољних и европских послова и представник председника Владе Републике Хрватске Андреја Пленковића, Гордан Грлић Радман, истичући да ће Влада Републике Хрватске наставити са подршком пројектима Хрвата у Војводини, како би се наставила добра сарадња наша два народа.

Овом приликом Гордан Грлић Радман још једном је изразио захвалност председнику Покрајинске владе Игору Мировићу на подршци породицама у Петрињи, којима је јуче испоручен  грађевински материјал, који је обезбедила Покрајина Војводина, за обнову кућа   уништених у земљотресу.

Постављање камена темељца представља симболични почетак радова на будућем објекту у којем ће се налазити средиште две хрватске институција – Новинско–издавачка установа „Хрватска ријеч“ и Хрватско национално веће у Републици Србији.

Изградња објекта финансирана је средствима која је издвојила Влада Републике Хрватске и у име Владе догађају је присуствовао министар спољних и европских послова и изасланик председника Владе Републике Хрватске Андреја Пленковића, Гордан Грлић Радман, државни секретар Средишњег државног уреда за Хрвате изван Републике Хрватске Звонко Милас, председница саборског Одбора за Хрвате изван Републике Хрватске Здравка Бушић и велепосланик Републике Хрватске у Републици Србији Хидајет Бишчевић, конзул Републике Хрватске у Суботици Велимир Плеша и надбискуп Римокатоличке цркве у Србији Станисилав Хочевар, који је након полагања камена темељца упутио речи захвалности.