НАЦИОНАЛНЕ ИГРЕ СПЕЦИЈАЛНЕ ОЛИМПИЈАДЕ СРБИЈЕ БИЋЕ ОДРЖАНЕ У ЗРЕЊАНИНУ – ЕВРОПСКОМ ГРАДУ СПОРТА

Поводом предстојећих Националних игара Специјалне Олимпијаде Србије које ће бити одржане у нашем граду, данас је у Барокној сали Градске куће одржана конференција за новинаре.

Игре су најавили градоначелник Зрењанина Симо Салапура и директор Специјалне Олимпијаде Србије Александар Станојевић, уз присуство спортиста клуба “Хенди спорт” из нашег града и генералне секретарке Спортског савеза града Вукосаве Ђапић Атанацковић.

Како су навели, игре почињу у четвртак, уз учешће свих 12 клубова у Србији, са близу 300 спортиста са сметњама у развоју.

Градоначелник је навео да до пре десет година Зрењанин није био препознат на мапи Специјалне олимпијаде Србије, која је једна од најеминентнијих и најзначајнијих таквих националних организација на европском и светском нивоу.
– Специјална олимпијада окупља децу и младе са сметњама у развоју, промовише њихове могућности и покушава да утиче на предрасуде које постоје у нашем друштву према особама са сметњама у развоју. То раде не само кроз оваква такмичења, већ и кроз различите врсте пројеката који се финансирају из различитих фондација. Свему томе Град Зрењанин пружа подршку Специјалној олимпијади Србије и господину Станојевићу, као и “Хенди спорту”, који је имао и учеснике на Летњим специјалним играма, а сада ће имати и представнике на Зимским олимпијским играма – рекао је градоначелник Салапура.

Он је навео да се Националне игре Специјалне Олимпијаде Србије поклапају са агендом “Зрењанин – Eвропски град спорта” и једном од услова, а то је однос према спортистима са инвалидитетом и посебним потребама. 
– Веома ми је драго што ћемо угостити све клубове са територије Србије, скоро три стотине спортиста који ће користити наше ресурсе током три дана, и који ће, верујем, из нашег града отићи с позитивним утисцима – рекао је Салапура. 

Александар Станојевић изразио је велико задовољство што је у Зрењанину, граду са којим, како је навео, сарадња постоји већ десет година. 
– Велико хвала свим људима у Зрењанину који препознају зашто је важно да постоји Специјална олипмијада, односно клуб “Хенди спорт”, а то је да би се ова деца што боље социјализовала у наше друштво. Ове игре су заиста од огромног значаја, они знају шта њих очекује у Зрењанину, да овде увек имају добро друштво, добре услове за такмичење и смештај, а најважније је да деца када се врате својим кућама имају шта да испричају и да родитељи знају да их могу у Зрењанин пустити без икаквих проблема – рекао је он.   

Вукосава Ђапић Атанацковић захвалила је Специјаној олипмијади која је изабрала наш град да буде организатор 15. Националних игара.
– Град Зрењанин има најбоље услове за бављење спортом и одржавање такмичења, зато смо вероватно и добили њихово поверење да баш ми будемо организатори – рекла је она и свим учесницима пожелела успех и лепе дане у нашем граду.

Данашњој најави игара присуствовао је и Филип Бартоле, троструки освајач олимпијских медаља на Специјалној олимпијади, члан “Хенди спорта”, коме је градоначелник Салапура уручио симболичан “Спортски пасош” Европског града спорта. 

Извор: Град Зрењанин