ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ НА ПРОЈЕКТУ “ЗРЕЊАНИН – ПАМЕТАН ГРАД”: ИТ СЕКТОР У РАНГУ С ВОДЕЋИМ ГРАДОВИМА СРБИЈЕ

Факултет који скоро пет деценија школује информатичке кадрове, први бизнис инкубатор у Војводини, конференција WEBIZ, сајам ЗР БИЗНЕТ, СТАРТ-ИТ центар, ИКТ кластер са скоро 30 редовних, придружених и почасних чланова, прва “паметна” зграда у Банату, све су то одреднице које као логичан корак подразумевају и покрећу наредну фазу – “Зрењанин – паметан град”, с циљем да даље допринесе развоју ИТ сектора и унапређењу услуга које треба да побољшају квалитет живота наших суграђана.

“Развој ИТ сектора пружа неслућене могућности развоја у свим областима живота и рада – од образовања и привреде, до угоститељства и туризма. У складу с нашим визијама и плановима града као пожељног места за живот, с развијеном економијом и инфраструктуром, овим протоколом сигурно идемо у добром смеру да Зрењанин буде препознатљив и као ИТ центар, у ширим размерама”, рекао је, између осталог, градоначелник Зрењанина Симо Салапура, поздрављајући учеснике данашње свечаности и потписнике Протокола о сарадњи на реализацији пројекта “Зрењанин – паметан град”. Потпис на тај документ ставили су, уз градоначелника, још и Драгана Момчиловић Тупањац, испред Зрењанинског ИКТ кластера, проф. др Драгица Радосав, деканица ТФ “Михајло Пупин”, проф. др Лазо Манојловић, испред Високе техничке школе струковних студија, Марија Серво, директорица ЕГШ “Никола Тесла” и Ђорђе Клаћ, директор Техничке школе.

Градоначелник је додао да информационе технологије одавно нису само средство, већ предмет озбиљног рада и област без које тешко може да функционише било који сектор производње или услуга.

“Ако би се радила некаква ИТ мапа наше земље, односно центара у њој, Зрењанин би морао бити обележен великим кругом, у рангу с водећим градовима Србије. Верујем да постоје добри предуслови да Зрењанин буде “паметан град”, пре свега захваљујући потписницима данашњег протокола. Јако нам је важно у локалној самоуправи да наши ђаци и студенти виде будућност у ИТ сектору, да могу да се усавршавају у различитим областима тог сектора. Према неким подацима, у овом тренутку имамо око три стотине младих на усавршавању у ИТ сектору, то је генерација која може да допринесе да будемо препознатљиви и као “паметан град” у наредном периоду – казао је градоначелник Салапура.

У име Зрењанинског ИКТ кластера, скуп је поздравио Драган Видаковић, председник Скупштине. Рекао је да је локална самоуправа у Зрењанину препознала значај једног оваквог пројекта и повезивања чинилаца који у њему учествују у свом домену.
„Зрењанински ИКТ кластер основан је 2016. године, као прва конкретна активност у правцу реализације циљева предвиђених стратегијом подршке развоју ИКТ сектору у Зрењанину и региону средњег Баната. Кластер је окупио све озбиљније ИТ компаније, пословну заједницу, институције и државу, оличену у локалној самоуправи. Визија Кластера јесте да Зрењанин буде један од најбољих и најзначајнијих ИТ центара у нашој земљи, уз најбоље услове за школовање, живот и рад ИТ кадрова, али и пословање ИТ компанија. Зрењанински кластер, иако није ни први ни највећи такве врсте у земљи, сигурно је један од најактивнијих“, истакао је Видаковић.

Пројекат “Зрењанин – паметан град” усмерен је управо ка повезивању и умрежавању свих који могу дати допринос тој идеји и њеној имплементацији, а представио га је проф. др Далибор Добријевић, са Техничког факултета “Михајло Пупин”, шеф пројектног тима. Он је истакао да је радна група формирана с циљем да се скенирају потребе града, односно дефинишу области у којима је потребно његово боље функционисање и тако одреди где би се могле користити савремене технологије. Указао је на примере из других градова, где су, захваљујући коришћењу информационих технологија, решени одређени комунални проблеми и побољшане услуге, постигнуте уштеде у различитим ресурсима, унапређен саобраћај, смањени негативни утицаји загађења и слично.
„Када говоримо о појму “паметног града”, мислимо, пре свега, о систему који повезује велик број интелигентних уређаја и сваки такав систем има за циљ да подиже квалитет живота грађана. Подразумева се да у томе кључну улогу имају управо информационе и комуникационе технологије“, објаснио је проф. Добриловић.

Извор: Град Зрењанин