ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА ОБИШАО КИНЕСКУ ФАБРИКУ „ФЕИТИАНСУЈЕ“ У ПЕРЛЕЗУ – ВАЖНИ СУ НАМ ИНВЕСТИТОРИ И НОВА РАДНА МЕСТА, АЛИ И ЗДРАВО ОКРУЖЕЊЕ

Заменик градоначелника Саша Сантовац обишао је кинеску фабрику „Феитиансује“ у Перлезу која је данас почела са радом након што је утврђено да су испунили све недостатке које је априла ове године утврдила Инспекција за заштиту животне средине Зрењанина, а након тога и донела решење о привременој обустави рада. 

После обиласка ове фабрике која се бави рециклажом пластике и разговора са власником Хуи Хаи Xиаом, Сантовац је рекао да је данашња посета уледила јер је желео и лично да се увери да је све у циљу заштите животне средине испуњено.

– Уверио сам се, а то је после инспекцијског надзора утврдила и наша инспекција, да је инвеститор уложио средства како би недостаци у просецу производње били отклоњени. Како ми је речено, у плану је проширење капацитета и повећање броја радника. Сада је овде запослн 21 радник, а њих 9 су мештани Перлеза и запослени су на неодређено време, за нас у локалној самоуправи важни су инвеститрои и нова радна места, али и здраво животно окружење – казао је Сантоац.

Власник фабрике казао је и да су одаприла, када је донето решење о привременој забрани рада, приступили и извршењу мера које нису биле предмет решења, а за које су како је навео, сматрали да су неопходни како би све било у складу са прописима.

Град Зрењанин априла ове године кинеској фабрици за рециклажу “Феитиансује” наложио обуставу производње у погону у Перлезу. Рад погона забрањен је од стране надлежне Инспекције за заштиту животне средине у Зрењанину, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине. 

Инспектор је тада  у редовној годишњој контроли утврдио да је произвођач поступио супротно уговору, и није спровео све инвестиције из области смањења утицаја на животну средину. То је изазвало одређено одступање појединих параметара емисије недозвољених материја.

Инвеститору су наложене мере да производњу усклади са локалним еколошким прописима и уговорним обавезама, а до отклањања недостатака, наложена је обустава производње.

Инспекција је тада у свом образложењу навела да се кинеском инвеститору привремено забрањује обављање технолошког процеса ектрузије и гранулисања млевене пластике, као и рад уређаја за пречишћавање отпадних гасова из постројења за третман отпадне пластике, а забрана се примењује до достављања резултата испитивања који доказују да нема штетног утицаја на животну средину, односно док се не испита ефикасност постројења – уређаја за смањење емисије. 

Извор: Град Зрењанин