ВЕЛИКА ПОСЕЋЕНОСТ И ДОБРА ОРГАНИЗАЦИЈА ОБЕЛЕЖИЛИ КАСАЧКЕ ТРКЕ У РУСКОМ КРСТУРУ

У недељу, 4.јула одржане су једнопрежне касачке трке у Руском Крстуру. Организатор Коњички клуб „Русин“, уз помоћ општине Клула организовао је ово традиционално такмичење које сваке године посети велики број гледалаца.

Седам једнопрежних касачких трка одржавало се на дистанци од 1800 метара уз аутостарт. Програм су употпунили и возаче запрега који су Изводили учеснике у дефиле пред сваку тачку касачког програма.

Уз коњички програм, разоноду за децу биле су “трке у џаку”, а за одрасле је ту било “надвлачење конопца”.

Коњи су у трке разврстани „по заради“ а то значи да одређену групу коња чине они који су до сада остварили пођеднаке резултате. Зато је било седам трка које су поређане од „почетника“ – са најмање освојених бодова, до последње трке у којој су наступили најбржи коњи, а они су до сад у каријери „зарадили“ највише.

У првој трци која је била за грла домаћег одгоја од 3 године и старија, са зарадом до 50 бодова, стартовало је 8 касача. Од самог старта одвојио се CHET BAKER A.T. са возачем Миодрагом Пантићем. Они су водили свих 1800м и убедљиво победили у времену 1.22,6 по километру. Други је кроз циљ прошао Секе Роберт са са LIONEL H (1.26,4), док је трећи стигао Ожвар Оскар са грлом LUKITO (1.26,6). CHET BAKER A.T је трогоди кастрат у власништву штале  „Animal Trade Racing Team“ из Змајева. У њихово име, пехар је примио Томислав Вишњић.

Друга тачка касачког програма је донела много узбуђења, јер се победник није могао знати до последњег метра. Ипак, победу односи Борис Кеченовић са SOLEDAD F (1.26,7), а одмах за њим стиже Немања Машић са  SUPER GLOBUS (1.27,1). Трећи кроз циљ касају Секе Атила и његова GOLD REGEN (1.27,4).

Трећа трка је била за грла са зарадом до 600 бодова. То су већ коњи који полако напредују ка бржим партијама. Немања Машћ и FAUN PS  су однели запажену победу у времену 1.21,2 по километру. Власник FAUNA PS, господин Давид Љубић, је стигао из Загреба да бодри своје грло у Руском Крстуру. То је читавој екипи донело срећу, па су славили победу. Други је био Борис Новић са EXPRESS LADY (1.21,5), док је трећи кроз циљ прошао Јован Попин из Деспотова, са PALESTINOM (1.23,1).

Четврта трка такмичарског програма (до 1000 бодова) носила је назив „Општина Кула“. Победнику трке  пехар је  предао председник општине Кула Дамјан Миљанић. Побеђује кулски коњар Мирослав Голубовић са грлом LUCKY SPEED (1.24,8). Овај четворогодац је у власништву Гавре Жабаљца из суседног Деспотова, па тако пехар остаје у нашем крају. Овога пута Немања Машић заузима друго место са FANTOM GLORY (1.25,5), док је трећа стигла ADRIA (1.25,8) са новим власником и тренером Матковић Драганом.

Трка под називом „Занатлије, привредници и пољопривредници“ је била за грла која су у каријери освојила до 2500 бодова. Озбиљна конкуренција је држала публику у неизвесности до последњих метара трке. Побеђује Петар Кнект са грлом HAPY DAY (1.19,2). Друга је PHARAMA FERM (1.19,4) коју је возио Борис Кеченовић. Ова петоготка је у власништву Ивана Међешија из Руског Крстура. Тако су и домаћини забележили запажен резултат. Док је трећи био ATUS LOVE (1.20,8) са Иваном Вуковим из Суботице.

Шеста трка је била резерсвисана за сва грла старија од 3 године, која су у каријери освојила до 5500 бодова. Такозвана „полубрза партија“. У овој тачки програма учествују грла подједнака по својим тркачким способностима, па узбуђење не мањка. Стартовало је само 6 учесника и додељене су само две награде, јер су остали учесници дисквалификовани. Али то није умањило квалитет трке, већ је направило још занимљивијом. Победу односи Борис Кеченовић да враним лепотаном који се зове SACRAMENTO TIM (1.20,5), на радост власника Бошка Францишковића из Суботице. Други је још један суботичан, Иван Вуков са грлом  ALFA VARENNE (1.21,0). Овај шестогодац је у власништву Стане Пејић која грло тренира и вози у тркама.

Спортски програм је завршен „брзом партијом“ у којој су узели учешће најбржи коњи Србије који су дошли на овај тркачки дан. Бојан Кеченовић показује да SERIAK KILLER NP  улази у форму и лако побеђује у времену 1.18,5 по километру. Други стиже Александар Димитријевић са GRUMETIJEM (1.18,8), а трећи су Миодраг Пантић и TEAM WORK  (1.19,0).

Коњички Клуб „Русин“ из Руског Крстура је још једном показао да има жеље, воље и знања да направи врло леп, квалитетан и посећен касачки састанак. Председник клуба Жељко Папуга и оганизациони одбор трка који чине: Чизмар Јоаким, Будински Јулијан, Планчак Јанко и Папуга Љубо, су показали да радом и добром организацијом мали клубови у сеоским срединама могу итекако добро да организују спортске догађаје.

Текст и фотографија: Марица Павков

Извор: Општина Кула