ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШНИХ АМАТЕРА У КУЛИ

Центар позоришног живота у нашој земљи протеклих осам дана била је Кула где је синоћ, спуштањем фестивалске заставе, свечано зазворен 62. Републички фестивал аматерских позоришта Србије.

На управо завршеном фестивалу публика у Кули је имала прилику да види позоришне представе из свих делова Србије

Једногласном одлуком стручног жирија, у саставу: Мирослав Трифуновић – дипл. редитељ (председник), доцент Мирослав Бенка – дипл. глумац и дипл. редитељ и Владимир Цвејић – глумац и редитељ, награде за најбољу представу, режију, сценски покрет и тотал дизајн (сценографија, костим, светло, звук) додељене су ансамблу представе „Полицајци” Драмског студија младих Градског позоришта из Бечеја.

Награда за освојено прво место и златна плакета додељена је за представу „Полицајци”, по комаду Славомира Мрожека у извођењу Драмског студија младих Градског позоришта из Бечеја.

Сребрна плакета додељена је за представу „Поморанџина кора“, по комаду Маје Пелевић у извођењу Трстеничког позоришта Народног универзитета Центра за културу Трстеник, а треће место и бронзану плакету припало је за представу „Антигона у Њујорку“, по комаду Јануша Гловацког у извођењу Културног центра из Куле.

Две првопласиране представе, представљаће Србију на регионалном фестивалу у Требињу.

Стручни жири је доделио дипломе за најбоља глумачка остварења те је тако најбоља женска епизодна улога припала Бојани Стефановић за улогу АВДИКЕ у представи „Ближи небу“ Драматера Лесковачког културног центра. Награда за најбољу мушку епизодну улогу припала је Јовану Паулу за улогу ИЛИЈЕу представи „Огњиште“ у извођењу Драмског студија Луча КУД-а Крушчић, а награда за најбољу мушку улогу Слободану Ногавици за улогу БУВИЦЕу представи „Антигона у Њујорку“ Културног центра из Куле. Милица Буквић награђена је дипломом за најбољу женску улогу и то за улогу АНИТЕ у представи „Антигона у Њујорку“ Културног центра из Куле иулогу ЈОВАНЕ у представи „Огњиште“ Драмског студија Луча КУД-а Крушчић.

Поред диплома за најбоља глумачка остварења, стручни жири је доделио и дипломе за маску, сценски говор, сценски покрет, тотал дизајн и колективну глумачку игру, као и похвалнице за сонг у представи, најбољег младог глумца, глумачку бравуру и најбољу продукцију.

Као и претходних година и овогодишњи Фестивал обележило је огромно интересовање публике из Куле и околних места, који су одлуком Организационог одбора РФАП све представе могли да гледају потпуно бесплатно. Председник општине Кула, Дамјан Миљанић најавио још један Фестивал крајем године у Кули – „Публикум“, фестива публике где ће гостовати професионална позоришта.

-Културни центар Кула је планирао овај Фестивал у новембру месецу, у склопу обележавања Дана општине Кула. Оно што је за мене још значајније је да смо се, у оквиру ових фестивалских дана, у разменама мишљења, договорили да Савет фестивала започне припрему за један нови концепт Републичког фестивала који ћемо презентовати и Министарству културе и за који ћемо тражитиподршку, рекао је Миљанић.

Миљанић је истакао да нови концепт Републичког фестивала аматерских позоришта Србије подразумева да из сваке представе која буде гостовала остану два или три представника – глумци или режисери, наравно о трошку организатора, и да се током свих дана Фестивала одржавају радионице за аматере, како би се, не само стицала нова знања, већ и промовисао аматеризам.

-Такође, желим да истакнем да је Кула препозната, не само због Фестивала, већ и због рада аматера у нашој општини и онога што ради Крушчић, Црвенка, Сивац и наравно Кула, кад су аматерске представе у питању. С тим у вези, систематизоваће се и радна места где ће бити запослени људи који ће се стручно бавити унапређењем, развојем и целокупним радом када је реч о аматерском позоришту, рекао је Миљанић.

Извор: Општина Кула