ЗАВРШЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРЕКОГРАНИЧНОГ ПРОЈЕКТА „УНАПРЕЂЕЊЕ ПОВЕЗАНОСТИ БАНАТА 2‟

У градској кући одржана је завршна конференција чиме је завршен пројекат “Унапређење повезаности Баната 2” који је реализован у оквиру прекограничне сарадње Србије и Румуније. Партнери на пројекту били су Град Кикинда, општина Жомбољ, РЦР “Банат” и ЈП “Путеви Србије”. Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника овом приликом истакла је да је још један прекогранични пројекат успешно приведен крају.

-Успешна реализација потврда је успешне сарадње између Румуније и Србије, као и добрих партнерских односа свих учесника. Пријатељство Кикинде и Жомбоља датира из 1982. године када је потписан Споразум о братимљењу, док је десет година касније потписан и Споразум о партнерству. Бројни су пројекти на којима смо сарађивали, а који су допринели побољшању живота грађана са обе стране границе. Важно је да се сарадња продуби и настави у циљу јачања регионалног привредног развоја – рекла је Дијана Јакшић Киурски.

Милорад Мартинов из ЈП “Путева Србије”, руководилац пројекта, истакао је да је у оквиру пројекта рехабилитован део пута од Кикинде до Накова.

-Санирано је 1,8 километара пута и све је урађено у планираним роковима. Када је реч о првом делу пројекта на нама је било да изградимо седам километара дугу бицклистичку стазу, док је град Кикинда урадио расвету са лед светлом која има сензоре што је први пут урађено у нашој земљи. Околности у којима је реализован пројекат биле су отежане због пандемија корона вируса, али све је завршено на време – објаснио је Мартинов.

Адриан Алмошан из Општине Жомбољ образложио је шта је у оквиру пројекта урађено у овом месту.

-Асфалтирано је 1.740 метара локалних путева. Изграђена су и нова паркинг места. Циљ нам је да и убудућности реализујемо што више заједничких пројеката са Кикиндом – закључио је Алмошан.

Извор: Град Кикинда