ГРАДОНАЧЕЛНИК И ЗАМЕНИК ОБИШЛИ РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ 25 СТАНОВА НАМЕЊЕНИХ ИЗБЕГЛИМ И РАСЕЉЕНИМ ЛИЦИМА У КЛЕКУ, ПОРОДИЦЕ У НОВИМ СТАНОВИМА НА ПРОЛЕЋЕ

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и заменик Саша Сантовац обишли су данас, заједно са директором Градске стамбене агенције Драгомиром Радованцем, координатором Регионалног стамбеног пројекта за Зренајнин Драгишом Албуљем и представницима Месне заједнице “Клек” радове на изградњи стамбеног објекта у Клеку са 25 стамбених јединица, који Град Зрењанин реализује у сарадњи с Комесаријатом за избеглице. 

Станови су намењени избеглим и интерно расељеним лицима са простора некадашње Југославије, као и са простора Косова и Метохије. 
 – Симболичним обиласком овог градилишта 26 година након трагичних страдања српског народа, на дан када обележавамо годишњицу акције “Олуја” овде смо у Клеку, на трећој локацији на териорији града Зрењанина где се у оквиру Регионалног стамбеног програма у Републици Србији који се финансира средствима Европске банке у сарадњи са јединицом за управљање пројектима Владе Републике Србије, гради објекат вредности 960.000 евра где ће бити смештено 25 породица – рекао је градоначелник Салапура.

Како је навео, укупна вредност Фонда регионалног стамбеног програма који се спроводи у Граду Зрењанину још од 2018. године је близу 2,5 милиона евра које је финансирала Светска банка, а Град Зрењанин је обезбедио парцелу и неопходне инфраструктурне прикључке. 

– То је укупно 76 стамбених јединица, овде у Клеку 25, радови протичу у најбољем реду и очекујемо да на пролеће наредне године овде буду усељене породице. Овим ће и Клек добити нове становнике и нов урбанизован простор и место где ће, верујем бити и седиште сеоских дешавања, а такође, верујем и да ћемо на овај начин наше сеоске месне заједнице обогатити новим породицама имајући у виду да је присутан тренд мигрирања људи из села ка граду – рекао је још градоначелник Симо Салапура. 

Координатор Регионалног стамбеног пројекта за Зрењанина Драгиша Албуљ је казао да је пријављено 40 потенцијалних корисника.

– Оно што смо до сада урадили јесте да смо прегледали све прјаве, урађена је допуна документације за одређене кориснике, урадили проверу у катастру очекујемо и проверу из  земље порекла и тада ћемо моћи да објавимо предлог листе кориснике – рекао је Албуљ напомињући да постоји правилник по коме се врши одабир корисника.

Говорећи о становима у Клеку казао је да ће у објекту бити пет станова од 30 квадрата, десет од по 40 квадратних метара, као и осам станова од 50 квадрата и две стамбене јединице од по 60 квадратних метара, што је одређено према потребама приликом урађене анкете пре почетка радова. 

Извор: Град Зрењанин