СЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ ВЕЛИКОКИКИНДСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

На Симићевом салашу полагањем венаца обележено је 80 година од погибије главнице Великокикиндског партизанског одреда. У име града венце су положили градоначелник Никола Лукач и председник Скупштине града Младен Богдан, а сенима предака поклонили су се и представници СУБНОР-а и осталих сродних организација, као и потомци. Овом приликом истакнуто је да је 4. августа 1941. године на салашу дошло до борбе између Немаца и партизана и том приликом животе је изгубило 11 бораца на челу са Угљешом Терзином, командантом и Радом Трнићем, политичким комесаром.

Обележавање осам деценија од погибије одреда настављено је отварањем изложби код споменика Жртвама фашизма на Градском тргу „Хероји равнице“ и у Народном музеју „Командат Угљеша –живот једног револуционара“ којим је присуствовао градоначелник Лукач заједно сарадницима.

-Млади људи који су се организовали спремни да се супротставе фашистичкој Немачкој били су интелигентни и способни. Желели су напредак и слободу, тако да не чуди што су се супротставили тиранији. У нашем граду имамо називе улице који подсећају на хероје равнице, а са њиховим херојством морамо да упознамо и наше младе нараштаје. Морамо се сећати и памтити овај датум и на нашу децу преносити родољубље које носи борбу за бољи живот. 4. август је за Кикинду тужан дан, али је такође тужан дан за нашу земљу јер се обележава погром учињен над Србима у „Олуји“ 1995. године- истакао је Лукач.

Милош Пушара, кустос историчар Народног музеја напоменуо је да је изложба посвећена Угљеши Терзину подељена у два сегмента.

-Један сегмент посвећен је Угљеши Терзину, његовој живописној биографији док је други део посвећен Симићевом салашу и 4. августу. Борци који су погинули даровали су своју младост да би ми живели у слободи – казао је Пушара.

Изложба „Хероји равнице“ биће доступна суграђанима од сутра у дворишту музеја, а изложба „Командат Угљеша –живот једног револуционара“ у Народном музеју отворена је до половине септембра.

Извор: Град Кикинда