БУЊЕВАЧКА КУЋА КАО СИМБОЛ МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТИ НОВОГ САДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је „Буњевачку кућу“ која се налази у Улици Петра Кочића бр. 1 где је разговарао са председником Савеза бачких Буњеваца Мирком Бајићем и председницом Националног савета Буњеваца Сузаном Кујунџић-Остојић.

– Желимо да се припадници свих националних мањина у нашем граду осећају равноправним и уваженим као и сви остали грађани и увек ћемо бити ту да саслушамо њихове жеље и сагледамо могућности реализације истих. Наши суграђани Буњевци су добили своје место окупљања, односно кућу у најстаријем делу града са бачке стране, на Подбари, као конкретан вид институционалне подршке. Уступањем на коришћење овог градског простора, доприноси се очувању културног идентитета и особености Буњеваца. Поред културних садржаја, овај простор ће имати још једну лепу намену, а то је пружање смештаја за студенткиње које похађају студије на Универзитету у нашем граду. То је још једна потврда онога што сви волимо да истичемо, а што се у пракси не примењује једнако, а то су поштовање и развијање мултикултуралности, разноликости и мултиконфесионалности. Тај спектар шароликих култура треба да чувамо и развијамо као јединствену лепезу различитости којом се поносимо, јер краси ове просторе вековима – рекао је градоначелник Вучевић.

Председник Савеза бачких Буњеваца и председник Буњевачког културног центра у Новом Саду Мирко Бајић се захвалио Граду Новом Саду на вишегодишњој подршци и сарадњи, која се посебно огледа у културном представљању Буњеваца у граду.

– Ми смо овај простор назвали „Буњевачка кућа“ јер желимо да нагласимо чињеницу да су њена врата широм отворена свим нашим установама, појединцима, а нарочито младима које желимо да подстичемо да се овде окупљају, друже и реализују пројекте, да заједно негујемо нашу традицију – истакао је Мирко Бајић.