ОСВЕЖЕЊЕ И РЕКРЕАЦИЈА НА ВОЈВОЂАНСКИМ КУПАЛИШТИМА

Тражећи освежење овог врелог лета које нас је још у јуну озбиљно угрејало, обишли смо многе лепе дестинације. За нас који волимо топлију воду предност су имали рукавци и места где је спорији ток. Испробали смо Борковачко и Павловачко језеро крај Руме. Плажу у Беочину код ресторана Караш. Карловачки Дунавац који представља део Специјалног резервата природе „Ковиљско петроварадински рит“ посматрали са катамарана Покрета горана Војводине.

Купали смо се на Јегричкој у Госпођинцима, где поред уређене обале са сунцобранима, клупама, скакаоницом, можете уживати и у лепоти локвања и посматрати барске птице. Исто тако у Жабљу, а у Темерину смо у овој аутохтоној војвођанској реци уживали са брода.

Открили смо прелепу плажу у селу Кленак поред ресторана Светионик. Овде је Сава плитка, топла и бистра а у близини је стари мост према Шапцу. Посећује је и неколико јата лабудова, а чапља стоји на средини реке, јер је плитко све осим самог пловног канала. Како нам је симпатични житељ, иначе по струци шумарски техничар објаснио, високо дрвеће на обали је канадска топола која изузетно брзо расте.

Градско језеро у Вршцу је вештачког порекла а у себи има и минералну компоненту. Тамиш у селу Сечањ је пријатне температуре и плени својом упадљиво зеленом бојом. На Тиси смо се купали у Новом Бечеју и у Сенти. А у Кањижи смо чак „ухватили“ и познати феномен цветања. Овде поред купања у реци постоји и базен са лековитом водом, као и ауто камп, а све у прелепом зеленилу.

Оно што најчешће посећујемо како због релативно мале удаљеноси од Новог Сада, тако и због очуване природе је заштићени Парк природе „Стара Тиса код Бисерног острва“. Били смо у Бачком Градишту и Чуругу. Ово је заиста изузетно благо са богатом флором и фауном, за уживање у призору и пријатно освежење. Док се купате око вас пливају патке а изнад прелећу сиве и беле чапље.

Један новитет који све више примећујемо а и сами смо испробали је занимљива комбинација веслања, сунчања и купања. Користе се даске за веслање, такозване SUP (Stand Up Paddle). Могуће је веслати стојећи, седећи или лежати на њој, једна или више особа. Ако немате своју, на Старој Тиси код Чуруга могуће их је изнајмити, као и чамце на струју и другу опрему. Вода је топла и чиста, а моторним чамцима није дозвољен боравак.

Спортско рекреативно удружење „Нарвал“ организује туре веслања на територији Војводине, између осталог и на Старој Тиси. Свако може веслати, без обзира на године и не мора имати претходног искуства. Ова окупљања су обично недељом, пола сата обуке и два сата веслања у дивном окружењу. Постоје и врзо практични додаци, а нама је посебно интересантна водоотпорна футрола за телефон, и фотографисање из једног сасвим другог угла, са воде.

Tекст и фотографије: Ивана В.