ПОЧАСТ ЗА ХЕРОЈА ДЕЈАНА КОСТИЋА У РОДНОМ КЛЕНКУ

Једна улица у Кленку од данас носи име по Дејану Kостићу (21), младићу, јунаку који је на Kошарама 1999. године дао живот за отаџбину. Скупштина Општина Рума је недавно донела одлука да једна, до сада без званичног назива, улица понесе име по трагично настрадалом Дејану Костићу.

На свечаности откривања табле са именом улице, која је постављена управо на самом улазу у улицу, на породичној кући Костића, присуствовали су представници Општине Рума, Дејанова породица, мештани Kленка, његове комшије и пријатељи, као и државни секретар у Министарству за људска и мањинска права, Нинослав Јовановић.

„У рату по правилу страдају најбољи, било би боље да је обрнуто, али то није ни логично, ни могуће. То се може тражити само од најбољих“, тим речима Душка Радовића, започео је своје обраћање председник СО Рума Стеван Ковачевић, нагласивши да је заборав сопствених бранилаца и јунака највећи грех сваког народа, оно једино за шта нема и не може бити милости и опроста.

„Опстанак и трајање у историји заслужујемо само вечним памћењем и искреним, братским поштовањем оних који су били уз нас и пред нама онда када је то било стварно најопасније и најтеже. Дејан Костић, двадесетогодишњак из Кленка је један од њих. И зато нема речи оправдања за дводеценијски мук и заборав којим је потискивано сећање, његово херојство и жртвовање. На сву срећу Општина Рума се ослобађа баласта самозаборава и одсуства захвалности својим најбољим и најхрабријим синовима. Обнављајући културу сећања на њих некима од својих трагично страдалих суграђана ми смо већ ових година на известан начин се одужили дајући њихова имена именима неких улица или постављајући спомен обележја. Но наравно, ми ту мисију нисмо завршили. Ове године СО Рума донела је одлуку да највећи парк у Руми понесе име хероја са Кошара и Паштрика и да ова улица у Кленку понесе име Дејана Костића. Тиме смо дали значајан, али не свакако потпуни допринос исправљању незаслужене неправде која је чињена према тим нашим херојима. Они који не смогну снаге да памте своје јунаке и своје најбоље предствнике не заслужују да буду у памћењу ни по чему“, поручио је Ковачевић и оценио да ће становници ове до скора безимене улице, са поносом проносити сећања на свог храброг мештанина који је на најистуренијем граничном камену до последњег даха бранио слободу и част своје Србије.

„Бранећи слободу и част своје Србије он је бранио слободу и част свога Кленка и своје Општине Рума. Зато нека је вечна слава Дејану Костићу, а његовим родитељима, родбини, пријатељима, комшијама, свим Кленчанима, свима онима који ће било када крочити у Кленак и проходати овом улицом, желим да часно и поносно корачају као што је Дејан часно и поносно корачао земљом Србијом. Нека ова улица буде вечити белег његове храбрости“, рекао је Ковачевић.
Таблу са именом улице открили су председник Општине Рума Слађан Манчић и Дејанов отац Душко Костић.

„Дуго нам је требало на нашу жалост и нашу срамоту, преко 20 година, да на неки начин вратимо дуг и породици Костић, али и младом човеку Дејану, нашем мештанину, који је за ову државу дао оно што је највредније – свој живот. Дејан је отишао храбро, дечко који је у том моменту са својом породицом живео у иностранству, момак који је ишао тамо у школу је дошао овде и добровољно се пријавио да служи војни рок и на тај начин показао велику љубав према домовини, а после и велику храброст у одбрани отаџбине. Дејан је отишао, али живеће Он. На овај начин мислим да ћемо допринети да Дејан живи после свих нас. Све ће нас надживети, док год буде живело ово село, док год буде живела ова улица и док год буде људи у овој улици, која се од данас зове Улица Дејана Костића живеће и Он. Нека му је вечна слава и хвала његовој породици која свих ових година које су иза нас живи са тим болом“, изјавио је председник Манчић и подсетио да је недавно и Велики парк у Руми понео име Дејанових пријатеља и сабораца, хероја палих на Кошарама и Паштрику, захваливши се и Удружењу ратних војних ветерена и инвалида из Руме на доприносу да се хероји никад не забораве.

Породица Костић из генерације у генерацију брани своју отаџбину, па је тако и име Дејановог деде Ђоке на табли палих бораца за слободу у Другом светском рату у центру Кленка.

„Не знам како да вам објасним како се осећам у овом тренутку. Тешко је. Пре 20 година није се ни причало, није се могло ни чути ништа о Дејану, а сад се све прича и све се чује, где су били, са ким су ратовали. Ова улица ће пружити вечно сећање на мог сина, на кога смо сви поносни. Ми смо се вратили из Аустрије јер је он добровољно отишао на одслужење војног рока у септембру 1998. године, испраћај смо направили. Отишао је у Ваљево, а затим током рата је прекомандован у Косовску Митровицу  и напослетку на караулу Кошаре. Нисам то ни знао, само се јавио да је на Кошарама. Од 16. априла 1999. године се водио као нестао, тек 2005. смо добили његове посмртне остатке. Преко ДНК анализе нам је потврђено да је то наш син, пренели смо га из Београда и сахранили овде. Драго ми је што је табла са његовим именом, на његовој кући, јер ја сам ово за њега и градио, нека сада буде вечни спомен на њега, који нам свима недостаје, а посебно брату и сестри“, уз сузе је казао отац Душко.

Нинослав Јовановић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права сматра да је тешко пронаћи праве речи за Дејанов херојски чин.

„Када неко не живи овде и има могућност да избегне зло, а то јесте био случај са Дејаном, ипак не, он се пријавио и дошао из Аустрије, једне уређене земље, овде да се бори за своју државу, за свој народ и то је нешто што заслужује поштовање, јер је он неко ко је положио живот да би живела наша деца. Желим да напоменем да је посебно важно у Руми, у мултикултуралној, мултиетничкој Војводини, да је Дејан био Ром и то је важно да се каже зато што сви припадници свих националних заједница које имају апсолутно поштовање од Републике Србије, од Владе и председника Србије. Ми данас можемо да кажемо да је он био припадник ромске заједнице, да је једнако учествовао у одбрани ове земље као и сви други грађани Србије. Имамо пуно поштовање за представнике свих националних заједница који живе на територији Републике Србије, посебно је то у Војводини, дакле преко 30 националних заједница живи у хармонији и суживоту. Част ми је што имам могућност да овде данас представљам Владу РС и желим да се захвалим породици Костић. Нек је слава хероју и јунаку и Кленка и Руме, али и Републике Србије“, истакао је Јовановић.

После откривања табле са именом улице председник Манчић је породици Костић уручио захвалницу за поднету жртву у одбрани отаџбине и симболично монографију „Србија под капом небеском“ јер је за њу Дејан дао живот.

Извор: Општина Рума