ГРАДОНАЧЕЛНИК ОТВОРИО 36. “ДАНЕ ПИВА”: БУДИМО ВЕСЕЛИ, ГОСТОПРИМЉИВИ И ОДГОВОРНИ

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура отворио је синоћ, на Житном тргу, 36. “Дане пива”, манифестацију која се ове године одржава у измењеним околностима, у нешто скромнијем обиму, али уз већину одабраних програма који су традиционално у протеклим годинама обележавали последњу недељу августа.

Обраћајући се присутнима, он је пожелео свима добру забаву током наредна четири дана и добро расположење и подсетио да “Дани пива” прослављају “дупло пунолетство” и да су најстарија манифестација тог типа у земљи. Поручио је и да морамо бити одговорни, чувати своје здравље и здравље својих најближих.
– Прошла година била је специфична, када “Дане пива” нисмо организовали, већ их само симболично обележили, да не прекидамо дугу традицију. Враћамо се старим навикама, богатом културно-уметничком, спортском, забавном програму и надамо се да променљиво време неће утицати на наше суграђане и госте. Покажимо да смо добри домаћини, да смо гостопримљиви, да умемо добро расположење да пренесемо и на наше госте, али и да можемо да се понашамо одговорно, када су у питању епидемиолошке мере. Верујем да ће сви наши суграђани пронаћи неки програм за себе, за све генерације има по нешто, и да ће манифестација протећи у најбољем реду – рекао је Салапура.

Такође настављајући дугогодишњу традицију, глумац Народног позоришта “Тоша Јовановић” Првослав Заковски изрекао је пивску здравицу, након које су он, градоначелник и водитељ програма Недељко Голушин подигли кригле и озваничили почетак 36. “Дана пива”. Уследио је ватромет, а одржан је и први круг такмичења у брзом испијању пива, у мушкој и женској конкуренцији, што спада у “заштитни знак” манифестације од првог њеног издања, 1986. године. 

Прве концертне вечери на Житном тргу наступили су бенд “Банда дрвена” и Марко Луис, на Тргу слободе отворен је 18. Међународни фестивал фолклора “Лала”, а шаховским турниром у организацији ШК “Пролетер” почео је и спортски програм. Вечерас, у 21 час, одржава се и први велики концерт на Тргу слободе, уз наступ Зрењанинске филхармоније, са солистом чувеним оперским певачем Белом Мавраком, док ће у исто време на Житном тргу наступити “Концерт мајстори”, а након њих Џенан Лончаревић.

 Комплетан програм манифестације доступан је на сајту “Дана пива” www.danipiva.rs

Извор: Град Зрењанин