СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБЕЛЕЖЕНО 160 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Свечаном академијом и доделом годишњих награда данас је обележено 160 година од када је основан први и најстарији српски театар – Српско народно позориште. Председнику Покрајинске владе Игору Мировићу овом приликом уручена је златна медаља Српског народног позоришта за снажан развој и подршку тој културној институцији.

„Част је наћи се на овом месту и у овој улози данас. Немогуће је не осетити дивљење и поштовње због свих оних који су пре 160 година основали СНП— Јована Ђорђевића, Светозара Милетића, Стевана Брановачког, Јована Јовановића Змаја, и многих других који су учествовали у том историјском подухвату“, казао је председник Мировић.

Како је додао, морамо се сетити и свих оних који су били носиоци и чувари мисије СНП-а, од великих управника Антонија Хаџића и Бранислава Нушића до величанствених глумаца Пере Добриновића и Димитрија Ружића.

Према Мировићевим речима, Покрајинска влада као оснивач Српског народног позоришта потпуно је свесна своје улоге и своје обавезе да обезбеди услове за нормално функционисање и развој овог театра.

„Ту обавезу, истрајно и доследно, наставићемо да испуњавамо и у будућности“, истакао је председник Мировић и указао на важност свих оних који данас, упркос искушењима времена у ком живимо, носе репертоар и чувају вечни огањ трајања Српског народног позоришта.

Мировић је подсетио да је 2016. године буџет СНП-а био 600 милиона динара, а да је данас 870 милиона, са знатно увећаним средствима за програмске активности. Поред тога, према његовим речима, Покрајинска влада уложила је и 139 милиона динара у опремање и реконструкцију СНП-а.

„Да никада не заборавимо идеје водиље оних који су, пре 160 година, основали најстарији професионални театар у нашем народу и да, као и они, и у уметничком и у сваком другом смислу, гледамо и радимо у свом времену, али и испред свог времена“, нагласио је председник Мировић.

„Нема много установа културе које имају овакву постојаност. Српско народно позориште надживело је и царевине и монархије, показавши тиме да су уметност и култура вечне категорије. СНП је симбол културе не само Војводине већ и целе Србије”, казала је потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић рекао је да је Српско народно позориште данас најважнија и највећа културна установа у Војводини и наш храм, наше светилиште.

Овом приликом, додељене су и златне медаље „Јован Ђорђевић“ потпредседнику Покрајинске владе и покрајинском секретару за здравство проф. др Зорану Гојковићу и покрајинском секретару за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгани Милошевић.